Skupština Republike Kosova

Sa radova Skupštine

22.03.2023

Skupština Republike Kosovo, pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, nastavila je rad sa nedovršenim tačkama sa plenarne sednice održane 19. januara 2023. godine. 

Pošto je rasprava o izveštaju sa preporukama za nadzor sprovođenja Zakona br. 06/L-046 o Inspektoratu obrazovanja u Republici Kosova, isti nakon što je stavljen na glasanje, sa 68 glasova za, nijedan protiv i nijedan uzdržan je usvojen. 

Zatim su zakonodavci razmotrili godišnji izveštaj Centralne izborne komisije za 2021. godinu, koji su predstavili predsednik Komisije za zakonodavstvo i Komisija za budžet. Predsednici Rrustemi i Muja su istakli da nakon ocene dotičnih komisija i Ad hoc komisije koja je formirana specijalno za dopunu izmenu Zakona o opštim izborima, predlažu godišnji izveštaj za glasanje. 

Sa 67 glasova za, nijedan protiv i jedan uzdržan, usvojen je izveštaj CIK-a za 2021. godinu.

Potom su poslanici razmotrili završni izveštaj Parlamentarne istražne komisije o procesu donošenja odluka u energetskom sektoru za period 2006-2022, na zakonodavnom, izvršnom, regulatornom i nivou javnih preduzeća. 

U svojstvu predsedavajućeg Parlamentarne istražne komisije, poslanik Hajdar Beqa je pred zakonodavcima predstavio kratak pregled izveštaja, fokusirajući se na neke ključne ciljeve, kao što su ispitivanje odluka i posledica tih odluka za period 2006-2008.godine, kapitalne investicije u javnom preduzeću KEK d.d, 2006-2022, kapitalne investicije u distribuciji električne energije nakon privatizacije, fakturisanje energetskih tarifa na severu Kosova, itd. 

Posle rezimea, predsedavajući Beqa je rekao da je istražna komisija, nakon što je razmotrila svaki cilj od strane članova i spoljnih eksperata, došla do zaključka da izveštaj treba da se usvoji. 

Iako su poslaničke grupe delile različite stavove u vezi sa navedenim izveštajem, nakon glasanja, sa 69 glasova za, nijedan protiv i 2 uzdržana, zakonodavci su usvojili izveštaj Parlamentarne istražne komisije. 

Ovom tačkom Skupština je zaključila rad sednice od 19. januara. 

Zatim, se nastavilo sa preostalim tačkama sa plenarne sednice od 2. februara 2023. godine, ispred govornice je izašao ministar zdravstva Arben Vitia koji je poslanicima predstavio Nacrt zakona o prevenciji i kontroli zaraznih bolesti. 

Zatraživši podršku poslanika, ministar Vitia je, između ostalog, rekao da ovaj nacrt zakona pruža mogućnost modernizaciji sistema, efikasnog nadzora i kontrole zaraznih bolesti, u skladu sa direktivama EU i preporukama Evropske komisije. 

Zatim, da bi dali konačnu odluku Komisije za zdravstvo i socijalnu zaštitu, izjasnila se predsednica Fatmire Mulhaxha - Kollçaku, koja je rekla da je nacrt zakona razmotren od članova komisije i da je isti podržan od većine poslanika komisije, uz ocenjivanje da ovaj Nacrt zakona ispunjava sve kriterijume predviđene za razmatranje na ovoj sednici. 

Potom je u , u ime PG LVV-a, ponovo oglasila poslanica Fatmire Mulhaxha-Kollçaku, koja je rekla da navedeni nacrt zakona definiše pravila za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti, kao posebno i veoma važno pitanje u zdravstvenom sektoru. Ona je potvrdila podršku poslaničke grupe koju predstavlja.  

Nakon izjašnjavanja poslanika, Skupština je sa 67 glasova usvojila Nacrt zakona o prevenciji i kontroli zaraznih bolesti u prvom razmatranju.

Dalje, radi razmatranja godišnjeg izveštaja Regulatorne kancelarije za energetiku za 2021. godinu, reč je uzela zamenica predsednice Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Jeta Statovci, koja je rekla da su članovi komisije preporučili da se navedeni izveštaj usvoji. 

Takođe, istu ocenu je iznela i Komisija za budžet, rad i transfere, posredstvom predsednika Armend Muje. 

Potom se, da bi dala svoju ocenjivanje, ponovo oglasila poslanica Jeta Statovci iz PG LVV, koja je rekla da će, uprkos primedbama na pomenuti izveštaj, poslanici ove grupe podržati isti.

Iz PG LDK izjasnila se Valentina Bunjaku, koja je rekla da je RUE odgovoran za mnoge nepravilnosti, uključujući i ne fakturisanje korisnika električne energije na severu Kosova, stoga, kako je rekla, LDK ne podržava ovaj izveštaj.

U međuvremenu, iz PG AAK-a, poslanik Besnik Tahiri je rekao da su politike koje se bave pitanjem o pravima o električnoj energiji od suštinske važnosti za građane Kosova. On je rekao da njegova poslanička grupa ne podržava ovaj izveštaj. 

Nakon izjašnjavanja PG o svojim stavovima o Godišnjem izveštaju Regulatorne kancelarije za energetiku za 2021. godinu, sa 61 glasa za, Skupština je usvojila izveštaj. 

Dalje, u vezi sa razmatranjem godišnjeg izveštaja Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2021. godinu, zamenica predsednice Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu Jeta Statovci navela da su članovi komisije preporučili da se ne glasa o ovom izveštaju. 

Isti stav je u ime Komisije za budžet, rad i transfere izneo i predsednik Armend Muja.

Iz PG LVV-a, ponovo je reč uzeo poslanik Armend Muja, koji je izneo svoj stav protiv izveštaja.

Poslanica Ganimete Musliu, iz PG PDK, je u međuvremenu potvrdila podršku predstavljenom izveštaju. 

Nakon rasprave u vezi sa godišnjim izveštajem Nezavisne komisije za rudnike i minerale za 2021. godinu, u nedostatku kvoruma, sednica je za danas obustavila rad.