Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet, rad i transfere

24.04.2024

Komisija za budžet, rad i transfere, kojim je predsedavao Armend Muja, predsednik, održala je danas redovnu sednicu. 

Prvobitno je razmotren Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o zajmu između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat tretmana otpadnih voda u Uroševcu, koji je predstavio ministar finansija, Hekuran Murati.

Ministar Murati je rekao da ovaj projekat ima vrednost od 20 miliona evra i da je njegova svrha finansiranje novog kanalizacionog postrojenja u Uroševcu, proširenje kanalizacione mreže i finansiranje odgovarajuće tehničke pomoći.

Takođe, ministar Murati je predstavio projekat sporazuma potpisanog sa Razvojnom bankom Saveta Evrope (RBSE), gde je glavni cilj ovog projekta razvoj sistema upravljanja socijalnim stanovanjem na Kosovu.

„Sporazum je ukupne vrednosti 25 miliona evra i omogućiće Vladi da razvije sistem socijalnog stanovanja u zemlji, povećaće broj stanovništva u socijalnom stanovanju i poboljšaće uslove života porodica sa niskim primanjima“, rekao je Murati tokom prezentacije.

Članovi komisije postavljali su pitanja u vezi sa ovim sporazumom i nakon diskusija dogovoreno je da se u vezi sa ovim projektom, na sledećoj sednici radi detaljnijeg iznošenja detalja, pozove ministar infrastrukture Liburn Aliu, dok nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma o zajmu između Republike Kosovo i Evropske banke za obnovu i razvoj za projekat tretiranja otpadnih voda u Uroševcu, nije izglasan zbog nedostatka kvoruma.

U nedostatku odlučivanja, ni izveštaj sa amandmanima Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj na Nacrt zakona o energetskom učinku zgrada, ni Izveštaj sa amandmanima Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport o Nacrtu zakona o školskim udžbenicima nisu izglasani.

Sednica je nastavljena razmatranjem godišnjeg finansijskog izveštaja Nacionalne kancelarije za reviziju za 2022. i 2023. godinu, koji je predstavila generalna revizorka Vlora Spanca, čije glasanje je odloženo za narednu sednicu.

Na ovoj sednici, godišnji finansijski izveštaj Agencije za informisanje i privatnost za 2022. i 2023. godinu predstavila je poverenica Krenare Sogojeva-Dermaku, dok je razmotren takođe i godišnji finansijski izveštaj Agencije za sprečavanje korupcije za 2022. i 2023. godinu koji je predstavio direktor Yll Buleshkaj. 

Komisija je nastavila sednicu razmatranjem godišnjeg finansijskog izveštaja Nezavisnog nadzornog odbora za civilnu službu, za 2022. i 2023. godinu, koji je predstavio predsednik Arben Mehmeti.

Za ova tri izveštaja vođene su rasprave članova komisije, dok je njihovo glasanje odloženo za neku od narednih sednica. 

Za narednu sednicu je takođe odloženo razmatranje Srednjoročnog okvira troškova Skupštine Republike Kosovo, za period 2025-2027.