Skupština Republike Kosovo

Predsednica Skupštine

Vjosa Osmani - Sadriu

u.d.Presidente e Republikës së Kosovës
Kryetare e Kuvendit të Republikës së Kosovës

Dr. Vjosa Osmani-Sadriu, rođena je 17. maja 1982. u Mitrovici. Osnovnu i srednju školu završila je u Mitrovici. Završila je Pravni fakultet Univerziteta u Prištini, dok Master i studije doktorata završila je u Univerzitetu Pittsburg u Pensilvaniji, SAD. 

Tokom  četiri mandata bila  je poslanik u Skupštini Republike Kosovo, postajući najglasnija žena u istoriji parlamentarnih izbora i drugi političar sa najviše glasova na parlamentarnim izborima na Kosovu. U prethodnim mandatima predsedavala je Parlamentarnom Komisijom za spoljne poslove, Komisijom za evropske integracije i bila je zamenica predsednika Komisije  za ustavnu reformu.

Dana 3. februara 2020 Vjosa Osmani izabrana je prva žena predsednica Skupštini Republike Kosova, dok 5. novembra 2020 Vjosa Osmani preuzima dužnost v.d. predsednika Republike Kosovo.

Tokom  2006-2010. godina Vjosa Osmani  je radila kao šef osoblja predsednika Sejdiu i visoka savetnica za pravna pitanja i međunarodne odnose. Ona je zastupala predsednika u Komisiji za izradu Ustava Republike Kosovo. Bila je član predstavničke ekipe Republike Kosovo u slučaju pri Međunarodnom sudu pravde u vezi proglašenja nezavisnosti Kosova.

Od  2006. godine radila je kao predavač na Pravnom Fakulteta Univerziteta u Prištini, dok je predavala kao gostujući profesor na univerzitetu Pitsburga USAD. Nekoliko godina je predavala i na RIT – Kosovo (AUK), Koledžu AAB – Riinvest, kao i održavala tematska predavanja u drugim univerzitetima u Evropi i SAD .

Univerzitet u Pitsburgu dodelio joj je nagradu „Sheth International Award“. Član je Upravnog odbora parlamentarne mreže Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda i član Komisije mladih poslanika Svetske banke i MMF.

Govori engleski, turski, srpsko-hrvatski jezik i komunicira na španskom jeziku. U braku je sa Prindon Sadriu, sa kojim imaju dve ćerke bliznakinje Anda  Elisa Sadriu i Dua Tiara Sadriu. Živi u Prištini. 
 

Govori predsednice Skupštine

Savetnici

FATON PECI

Politički savetnik [email protected]

ARTAN MURATI

Pravni savetnik [email protected]

JETA STATOVCI

Savetnica za zdravstvene politike [email protected]

BEKIM KUPINA

Savetnik za medije [email protected]

LEARTA HOLLAJ

Savetnica za održiv razvoj i partnerstvo [email protected]

Kabinet predsednice

EGNESA VITIA

Menadžer kancelarije Predsednice [email protected]

ARBAN OSMANI

Stručni saradnik [email protected]

MAJLINDA QERKINI

Lični asistent Predsednice [email protected]