Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani sastala se sa predstavnicima Nedelje održivog razvoja Kosova (KSDW)

05.06.2020

Osmani: Zalaganje za životnu sredinu je briga za naše zdravlje i blagostanje

Predsednica Osmani danas je primila predstavnike Nedelje održivog razvoja Kosova (KSDW). Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva ekonomije i životne sredine, Kancelarije EU na Kosovu/EUSR, GIZ Kosova, INDEP-a i BGF-a.

Predsednica Osmani je istakla da pitanja životne sredine treba da budu u stalnom fokusu i treba da obratimo posebnu pažnju na to, kako ih činimo opipljivim i razumljivim za sve. U tom kontekstu, osim zalaganja za prihvatljiv pristup životnoj sredini, predsednica Osmani takođe je obećala aktivniju ulogu Skupštine u adresiranju pitanja koja se odnose na životnu sredinu, unapređenju pravne infrastrukture i primenu važećih zakona koji su na snazi.

Nedelja održivog razvoja Kosova predstavlja prvu takvu platformu na Kosovu i u regionu, koja ujedinjuje pod jednim okriljem, izvršnu vlast, međunarodnu zajednicu i civilno društvo. Prateći ovaj model saradnje, predsednica Osmani je ponovila potrebu za međuinstitucionalnu saradnju za zaštitu životne sredine.

“Uticaj zajedničkih radnji prevazilazi uticaj svake pojedinačne radnje”, navela je Osmani. Potvrdila je posvećenost za ponovno aktiviranje Zelene poslaničke grupe Skupštine Kosova u saradnji sa poslanicima, kako bi se osiguralo dalje napredovanje pitanja o kojima se raspravljalo na sastanku i zelene agende.