Skupština Republike Kosova

Delegacija Skupštine Republike Kosovo učestvuje na plenarnom sastanku COSAC-a u Briselu, Belgija

26.03.2024

Rrezarta Krasniqi, predsednica Komisije za evropske integracije, kao i Shqipe Isufi, član Komisije, učestvuju na plenarnom sastanku Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Evropske unije parlamenata EU (COSAC), koja se održano od 25. do 26. marta 2024. u Briselu, Belgija.

Plenarni sastanak (LXXL) COSAC-a organizuje nacionalni parlament države članice EU koji predsedava Savetom EU, u ovom slučaju kojim predsedava Parlament Belgije, koji predsedava EU prve polovine 2024.

Rukovoditeljka delegacije Skupštine Kosova, gđa. Rrezarta Krasniqi se u svom izlaganju obratila prisutnima u COSAC-u, tražeći podršku država članica za procese kroz koje Kosovo prolazi, a posebno ukidanje mera koje je nametnula EU, i posebno zatražila da Kosovo dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Međutim, ona je podvukla da Kosovo poštuje stav EU i nekih država članica po pitanju Kosova, iako njih 81 odsto priznaje Kosovo kao državu kao i sam Evropski parlament, mesto gde se održava sastanak COSAC-a, ove institucije koja je takođe priznala Kosovo kao nezavisnu državu i stalno je ponavljala pozive kroz rezolucije da Kosovo bude prihvaćeno. I poslanica gđa. Shqipe Isufi je u svojoj raspravi rekla da je Kosovo zemlja sa stabilnom demokratijom, u kojoj su slobode i prava zagarantovana njenim Ustavom. I rekao je da posvećenost Kosova rodnoj ravnopravnosti bolje ilustruje dostignuća Vlade Kosova i drugih institucija.

Poslanica gđa. Shqipe Isufi zajedno sa gđom. Krasniqi se sastala sa raznim poslanicima zemalja članica, ali i predstavnicima institucija EU, koji učestvuju na ovoj konferenciji u Briselu koja se održava u prostorijama Evropskog parlamenta.

Glavne teme koje su dominirale ovom COSAC konferencijom su: pregled evropskog zakonodavstva 2019-2014, perspektiva za stratešku agendu Saveta za 2024-2029, rodne politike i zastupljenost žena i muškaraca u parlamentu, strateška autonomija, konkurentnost i održivost, demokratija i evropska vladavina prava, itd.

Na plenarnom sastanku COSAC-a u Briselu učestvuje veliki broj predstavnika institucija EU, poput Evropskog parlamenta, Evropske komisije i drugih institucija, zemalja sa statusom kandidata i potencijalnih kandidata, zemalja zapadnog Balkana, Istočno partnerstvo , itd.