Skupština Republike Kosova

Sesija obuke Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu sa bivšim američkim kongresmenima

30.07.2021

Na poziv predsednice Fitore Pacolli-Dalipi, od 26. do 30. jula organizovana je obuka za članove i osoblje Komisije za poljoprivredu, šumarstvo, ruralni razvoj, životnu sredinu i infrastrukturu, u ime Međunarodnog republikanskog instituta (IRN), da pruži tehničku podršku komisiji. Delegacija koja je pružila ovu podršku uključuje bivše članove američkog Kongresa, osoblje sedišta IRN-a i članove House Democracy Partnership (HDP) u SAD-u. 

Tokom ove sesije obuke obavljene su teme i diskusije u vezi sa "Jačanjem funkcionisanja komisija". Panelisti, bivši američki kongresmeni Mike Conaëay, Nick Rahall i Peter Roskam, pomogli su u pružanju saveta, razmenjujući svoja iskustva sa javnim slušanjima, izradi zakona koji unapređuju zakonodavne prioritete, važnosti angažovanja pouzdanih stručnjaka, organizacije civilnog društva, angažovanja i uključivanja građana u zakonodavnom procesu itd.
 
U nastavku, članovi komisije HDP-a i predsednica komisije Dalipi-Pacolli, sa ostalim učesnicima, imali su direktan razgovor preko Zoom-a sa američkim kongresmenima. Predsednica Pacolli Dalipi i američki kongresmen Adrian Smith, član Komisije za budžet i prihode,  i angažovan na pitanjima energetike i transporta, razgovarali su o raznolikosti izvora energije, korišćenju i održivom upravljanju prirodnim resursima itd. 

Dok su sa kongresmenom Dinom Titus, članicom Komisije za spoljne poslove i Komisije za infrastrukturu i transport, razgovarali o transportnoj politici, američkim ulaganjima u javni prevoz, otvaranju novih radnih mesta kroz modernizaciju infrastrukture itd.. 

Takođe, predsednica Pacolli Dalipi pozvala je američke kongresmene da se snažno obavežu kako bi pomogli Kosovu u infrastrukturnim investicijama, s obzirom na to da Kina ulaže velika sredstva u susedne zemlje u regionu. 

Na kraju sastanka, obe strane su se složile da nastave saradnju i angažovanje pomažući jedna drugoj u razmeni iskustava i dobrih praksi.