Skupština Republike Kosova

Sesija od istorijskog značaja za Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope

16.04.2024

Ove nedelje, od 15. do 19. aprila 2024. godine, u Strazburu se održava prolećno zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE). Važna tema ove sednice PSSE biće debata i glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Danas, 16. aprila 2024. godine, u okviru popodnevne sesije, održaće se debata o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

Na ovoj sesiji učestvuju članovi delegacije Skupštine Republike Kosovo u PSSE, Saranda Bogujevci, predsedavajuća, Arben Gashi i Enis Kervan, članovi, kao i Ariana Musliu-Shoshi i Besnik Tahiri, zamenici članova.

Ministarka spoljnjih poslova i dijaspore i zamenica premijera gđa. Donika Gërvalla i zamenik ministra spoljnjih poslova g. Kreshnik Ahmeti.

Na sesiji će, u prvenstveno, izvestiteljka za Kosovo gđa. Theodora Bakoyannis, predstaviti konsultativni izveštaj o zahtevu Kosova za članstvo, a zatim će reč dati ostalim članovima, uključujući i članove delegacije Skupštine Kosova u PSSE.

Nakon debate, izveštaj će biti stavljen na glasanje gde je potrebno 2/3 glasova za usvajanje, a zatim prosleđen Komitetu ministara na glasanje. Komitet ministara će se održati od 16. do 17. maja 2024. godine.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022. godine.