Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za ljudska prava, polnu ravnopravnost, za nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i peticije

16.04.2024

Komisija za ljudska prava, polnu ravnopravnost, za nestala lica, žrtve seksualnog nasilja rata i peticije , na današnjoj sednici koju je predsedavala prvi zamenik predsednice Komisije, Arjeta Fajza, održala je svoju redovnu sednicu.  Inače pre početka sednice članovi Komisije su najoštrije osudili zločin koji se danas desilo u Peći, gde je muž ubio svoju ženu.

Na pomenutoj sednici pored članova Komisije, učestvovali su predstavnica Kosovske agencije za Privatizaciju inače jedna od potpisnica Peticije, gospodja Drita Djonbalaj, predstavnik Kosovskog Instituta za Pravdu, kao i predstavnica KDI-a.

Na ovoj sednici, članovi Komisije su predstavnicu KAP’a pozvali ne bi li dala više informacija u vezi Peticije koji su predstavnici ove ustanove ukupno njih 23 podneli gore pomenutoj Komisiji, a u vezi nezadovoljstva žena koji rade u ovoj ustanovi nedovoljnog predstavljanja u rukovodećim službama i organima ove ustanove.  Govoreći o ovoj temi predstavnica KAP’a, gospodja Djonbaljaj je napomenula da Peticija pored ostalog sadrži nezadovoljstvo sa menadžmentom i Bordom KAP?a a u vezi neadekvatnog i nedovoljnog predstavljanja žena u rukovodećim službama i organima ove ustanove.  U nastavku svoga govora gospodja Djonbaljaj je napomenula da iako je Zakonski odredjeno da na rukovodećim službama i organima proporcionalno bude 50% muškaraca i 50% žena, nažalost to se u ovoj ustanovi od strane menadžmenta i Borda uopšte ne primenjuje.  Na kraju svoga govora predstavnica KAP’a, gospodja Djonbaljaj je napomenula da će ova Komisija uraditi sve što je u svojoj moći ne bi li Zakon o ravnopravnosti i Zakon o ljudskim pravima u KAP’u primenjivao to jest da će se dosledno primenjivati da u rukovodećim službama i organima proporcionalno bude 50% muškaraca i 50% žena