Skupština Republike Kosova

Sa radova plenarne sednice

09.03.2023

Skupština Republike Kosovo, pod rukovodstvom predsednika Glauka Konjufce, održala je danas plenarnu sednicu.

Sednica je počela izjavama van dnevnog reda i pitanjima poslanika za članove kabineta Vlade.

Nakon utrošenog vremena posvećenog za ove dve tačke, postavljen je zahtev da se dnevni red dopuni. Tako je na sednici odlučeno da se dnevni red dopuni drugim razmatranjem Nacrta zakona o anti dopingu. 

Sednica je nastavljena razmatranjem i usvajanjem na drugom čitanju za sva tri nacrta zakona: Nacrt zakona o šumama, Nacrt zakona o opštoj bezbednosti proizvoda i Nacrt zakona o anti dopingu. 

Potom je sednica nastavljena razmatranjem na prvom čitanju Nacrt zakona o reproduktivnom zdravlju i medicinski potpomognutoj oplodnji.

Obrazloženje za ovaj Nacrt zakona u ime Vlade dao je ministar Ministarstva zdravstva Arben Vitia. 

Po proceduri, govorili su predsednici poslaničkih grupa, koji su izneli stavove grupa koje predstavljaju. 

Nakon što je rasprava iscrpljena, ovaj nacrt zakona stavljen je na glasanje, ali nije bilo odlučivanja u nedostatku kvoruma. U međuvremenu, isti se prenosi za novu sednicu. 

Povodom prvog razmatranja Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i mineralima, izmenjenog i dopunjenog Zakonom br.04/L-158, govorila je predlagač ove zakonodavne inicijative Mimoza Kusari - Lila, koja je predstavila i obrazložila pred poslanicima. 

Potom su predsednici poslaničkih grupa izneli stavove grupa koje predstavljaju. Dakle, po okončanju rasprave, u nedostatku kvoruma, ovaj Nacrt zakona nije stavljen na glasanje i stoga se glasanje o istom prenosi na narednu sednicu.

Zatim je sednica nastavljena razmatranjem Izveštaja o radu Centralnog javnog preduzeća za 2021. Ovaj izveštaj je predstavila i obrazložila ministarka Ministarstva ekonomije Artane Rizvanolli.

Nakon obrazloženja ovog izveštaja, uz saglasnost poslaničkih grupa, sednica je prekinula rad.