Skupština Republike Kosova

Sa nastavka plenarne sednice

21.01.2022
Skupština Republike Kosovo, kojom predsedava Glauk Konjufca, predsednik, nastavila je danas plenarnu sednicu započetu 24. decembra.
 
Na ovoj sednici poslanici su usvojili pet Nacrta zakona: Nacrt zakona o ratifikaciji Memoranduma o razumevanju između Ambasade Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Republike Kosovo za Fulbrajtovu akademiju, Program razmene; Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Republike Kosovo i Republike Severne Makedonije, o statusu pripadnika Bezbednosnih snaga Republike Kosovo i Vojske Republike Severne Makedonije, za vreme njihovog privremenog boravka na teritoriji odgovarajućih država; Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma između Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi sa finansiranjem Programa za podsticanje i unapređenje mogućnosti bezbednosti voda; Nacrt zakona o ratifikaciji međunarodnog sporazuma između Evropske unije s jedne, i Kosova s druge strane, o učešću Kosova u programu Horizont Evropa – Okvir programa za istraživanje i inovacije, kao i Nacrt zakona o ratifikaciji Sporazuma o učešću Kosova u programu Evropske unije Kreativna Evropa (2021-2027).
 
Poslanici su potom tajnim glasanjem izabrali Fahreta Deliju, člana Sudskog saveta Kosova. U međuvremenu, nijedan od kandidata iz srpske zajednice nije uspeo da dobije dovoljno glasova. Konkurs za ovu poziciju će biti raspisan.
 
Također poslanici su tajnim glasanjem izabrali i dva direktora Odbora Operatora sistema JP „JP KOSTT“ Seada Mujovija i Lizu Marku.
 
Nakon toga, Skupština je tajnim glasanjem izabrala tri (3) člana Nezavisne komisije za medije, Besnika Berishu (sa 4-godišnjim mandatom), Jetona Mehmetija i Fadila Bashu (sa 3-godišnjim mandatom). Njihov mandat je žrebom odredila komisija za izbor.
 
Skupština je obustavila rad kako bi je nastavila u ponedeljak, 24. januara.