Skupština Republike Kosova

Od 8. do 10. oktobra u Prištini će se održati 102. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a

06.10.2022

U Prištini će od 8. do 10. oktobra 2022. godine biti održan 102. Rose-Roth seminar Parlamentarne skupštine NATO-a, sa temom „Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive“, u okviru kojeg očekuje se više od 100 učesnika, uključujući poslanike iz zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja.

Na trodnevnom sastanku će se razgovarati o budućim izazovima i perspektivi za Zapadni Balkan u promenljivom evropskom bezbednosnom okruženju, podršci NATO-a miru i stabilnosti u regionu, upravljanju i reformi bezbednosnog sektora na Kosovu i parlamentarnom nadzoru bezbednosnih institucija na Kosovu.

Zakonodavci NATO-a, predstavnici institucija Kosova, kao i institucija i raznih međunarodnih organizacija, razgovaraće i o perspektivi evropskih integracija Kosova i dosadašnjem napretku, ekonomskoj situaciji u regionu nakon Covid-19, ulozi mladih u izgradnji održivog društva, o sigurnosti i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, političkim i sigurnosnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, implikacijama rata u Ukrajini na Zapadni Balkan, obimu i implikacijama uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu, zatim o doprinosu žena regionalnom miru i bezbednosti, njihovom političkom učešću na Kosovu, kao i jačanju vladavine prava i borbu protiv korupcije.

102. Rose-Roth seminar organizuje se u saradnji sa Skupštinom Kosova, pod vođstvom predsednika Delegacije Skupštine Kosova pri PS NATO-a, poslanika Driton Hyseni, kao i uz podršku Vlade Švajcarske i Ženevskog centra za upravljanje sektorom bezbednosti (DCAF), zajedno sa Komisijom za ekonomiju i bezbednost.

Glavna svrha Rose-Roth seminara je da olakša dijalog u vezi sa pitanjima regionalne bezbednosti između zakonodavaca NATO-a i partnerskih zemalja.