Vesti

Veseli: Železnička stanica u Prištini postaće muzej nasilnog progona Albanaca od strane srpskih snaga

Sreda, 15.05.2019
Predsednik Skupštine Kosovo, Kadri Veseli, u pratnji ministra kulture, Kujtim Gashi i uprave Infrakos-a, posetili su lokaciju kod železničke stanice u Prištini, koja prema predlogu šefa parlamenta Veseli biće pretvorena u muzej nasilnog progona Albanaca od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu.

Predsednik Skupštine Veseli rekao je da ovaj muzej će biti podsetnik za sve generacije i celi demokratski svet, kako bi se sećali na način i mesto nasilnog progona desetine hiljada građana Prištine iz njihove imovine.

„Albanci su bili progonjeni tokom istorije. Samo kada se posetimo na progone iz Niškog Sandžaka i drugih mesta. Danas sam ovde kako bi još jednom dokazao privrženost institucija za donošenje pravednih odluka. One nisu usmerene protiv ikog, već kako bi se dala perspektiva regionu i da istina bude da na videlu. I ova istina jeste da su Albanci bili progonjeni, ubijeni i masakrirani na organizovan način od strane srpske države", rekao je Veseli.

Dodao je da Srbija je počinila genocid nad Albancima i da ova stvarnost se ne treba zaboraviti, dok kriminalci trebaju da polažu račune za svoje zločine.

„Sutra, Skupština će predložiti da ova železnička stanica postane muzej progona Albanaca. Neka dođu mlade generacije pa i međunarodna zajednica i nek vide taj deo naše stvarnosti pre dvadeset godina", naglasio je predsednik Skupštine Veseli.

Ali Kadrolli, koji je lično doživeo nasilan progon s porodicom putem voza, rekao je kako je postavio na voz svoje roditelje preko prozora istog koji su kasnije bili deportovani za Makedoniju.

Rekao je da ova inicijativa predsednika Skupštine, Kadri Veseli je vrlo dobro namerna i ostaće uvek u sećanju građana.

 

Veseli: Stacioni i trenit në Prishtinë do të bëhet muze i dëbimit të dhunshëm të shqiptarëve nga forcat serbeVeseli: Stacioni i trenit në Prishtinë do të bëhet muze i dëbimit të dhunshëm të shqiptarëve nga forcat serbeVeseli: Stacioni i trenit në Prishtinë do të bëhet muze i dëbimit të dhunshëm të shqiptarëve nga forcat serbeVeseli: Stacioni i trenit në Prishtinë do të bëhet muze i dëbimit të dhunshëm të shqiptarëve nga forcat serbe