Vesti

Veseli: Inspiracije za moje inicijative su porodice nestalih lica i žrtava

Sreda, 15.05.2019
Predsednik Skupštine Republike Kosovo, Kadri Veseli postio je udruženje „Glas roditelja" u Mitrovici, gde se sastao sa predstavnicima udruženja nestalih lica.

Obrativši se porodicama nestalih lica, šef parlamenta Veseli, rekao je da glavnu zaslugu za inicijativu uspostavljanja suda za zločine Srbije, imaju same porodice žrtava i nestalih lica, s njihovom otporom od dve decenije i sa neprekidnih zahtevom za pravdom.

„Od samog početka mog posla kao predsednik Skupštine, približio sam se kod slika nestalih lica i dao sam moje počasti. Težili smo i zahteva svaki put informacije vezano za nestala lica, ali nismo dobili odgovore. Do 2017. godine Kosovo nije imalo pravo tretirati pitanje ratnih zločina. Onda, te godine po prvi put smo potpisali sporazum s EULEX-om i nadležnosti su prenete domaćim institucijama", naglasio je predsednik Skupštine, Veseli.

Rekao je da da je stupio u ovom jako bitnom procesu ne samo zbog porodica žrtava već i zbog same države.

„Narod koji zaboravlja opet doživi istoriju. To su stvari koje se tiču naše istine. Ja sam poslao pismo svim parlamentima sveta. Moramo se zahvaliti Američkom Kongresu, koji je bio prvi koji je preduzeo ovaj korak. Po prvi put u Američkom kongresu, odnosno pri Odboru za spoljnu politiku, održalo se javno saslušanje o silovanju, ubistvima i nestanke na Kosovu. Tako ćemo nastaviti u na parlamentima drugih zemalja, s kojima smo u neprekidnoj komunikaciji", naveo je Veseli.

Dodao je da postoje brojni svedoci i dokazi, koji se trebaju proslediti.

„Cilj inicijative za međunarodni Tribunal za Srbiju je postavljane pred pravdom onih koji su počinili zločine. A nećemo ih ostaviti na miru sve do kraja. U četvrtak donećemo odluku za uspostavljanje državne komisije. Sastao sam se sa pravnim stručnjacima, momcima i devojkama, koji su sigurni da će ova inicijativa biti ispunjena. Verujte ovom procesu i mi ćemo ići s istim do samog kraja", naglasio je šef parlamenta Veseli.

Bajram Qerkini iz udruženja „Glas roditelja" rekao je da se s velikom pažnjom prati ova inicijativa šefa parlamenta Veseli, za uspostavljanje međunarodnog suda koji će osuditi srpske zločine nad nevinim albanskim narodom tokom rata.

Pozdravljajući ovu inicijativu i uz pružanje potpune podrške za predsednika Skupštine Veseli, g. Qerkini je rekao da svako treba dati svoj doprinos na ostvarivanju iste, na taj način da srpski kriminalci budu uhvaćeni i da polažu račune za počinjene zločine.

„Pažljivo smo slušali predsednika ovih zadnjih dana, vezano za njegovu inicijativu. Predsednik Skupštine takođe je odradio izvanredan posao, koji vrlo malo njih su postigli odraditi, ne samo na Kosovo već i u Evropi, s izložbom za nestala lica. Ta izložba se videla i u Nju Jorku. Takođe konkretni predlozi za izgradnju muzeja genocida i memorijala za progonjenje su veoma dobre akcije, i mi imamo potpuno poverenje da će predsednik Skupštine Kadri Veseli postići ih ostvariti", naglasio je Bajram Qerkini.

 

 

Veseli: Inspirim për iniciativat e mia janë familjarët e të pagjeturve dhe viktimave Veseli: Inspirim për iniciativat e mia janë familjarët e të pagjeturve dhe viktimave Veseli: Inspirim për iniciativat e mia janë familjarët e të pagjeturve dhe viktimave