Vesti

Veseli: Osim Ministarstva za kulturu, u Prizren će se premestiti i neke od ostalih vladinih institucija

Petak, 25.01.2019
Predsednik Skupštine Kosovo, Kadri Veseli, učestvovao je na svečanoj ceremoniji otvaranja kancelarije Ministarstva za kulturu, omladinu i sport, u istorijskom gradu Kosova, Prizrenu.

On je ovom prilikom istakao da će od danas Prizren imati svoj kulturni centar.

Prema njemu, , Prizren je albanska tradicija i identitet, ali istovremeno predstavlja i preplet različitih kultura. Takođe je naglasio da će se u Prizrenu premestiti i ostale institucije .

"Od danas će Prizren imati svoj centar, Ministarstvo za kulturu, omladinu i sport i biće centar državne administracije. Prizren će biti državni administrativni centar. Ministarstvo neće biti jedina institucija, jer će u međuvremenu doći i ostala udruženja . Nije samo izborno obećanje, već ćemo imati i ostale institucije koje će doći u Prizren. Prizren je preplet tradicije i identiteta našeg naroda kao većinska albanska većina. Ali, istovremeno je i prepletanje različitih kultura i imajte u obzir da skoro nema grada u Evropi u kome se na odličan način prepliću religije kao u Prizrenu", istakao je on.

Dok, ministar za kulturu, omladinu i sport, Kujtim Gashi, je istakao da ovo preseljavanje podrazumeva da će ministarstvo kojim on rukovodi biti bliže festivalima, omladini i sportu.

"Danas glavni grad kulture dobija epitet administrativnog centra, jer ono što Prizrenska liga nije postigla tada , postigla je Vlada Kosova, naša država i obećanje predsednika Veseli. Od danas Ministarstvo za kulturu, će biti bliže kulturnim festivalima i bliže sportskoj tradiciji kako bi iste podržavalo. Istovremeno kako bi se očuvala i zaštitila kulturna baština" istakao je ministar Gashi.

 

Veseli: Përveç Ministrisë së Kulturës, në Prizren do të vijnë edhe institucione tjera qeveritare Veseli: Përveç Ministrisë së Kulturës, në Prizren do të vijnë edhe institucione tjera qeveritare Veseli: Përveç Ministrisë së Kulturës, në Prizren do të vijnë edhe institucione tjera qeveritare