Vesti

Sa sednice Komisije za obrazovanje…

Utorak, 15.01.2019
Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, kulturu, omladinu , sport, inovacije i preduzetništvo, na današnjoj sednici, kojoj je predsedavao predsednik Komisije Ismajl Kurteshi, diskutovala je o štrajku prosvetnih radnika. Pozvani na sastanku su bili ministar obrazovanja , nauke i tehnologije Shyqeri Bytyqi i predstavnici SBASHKU-a.

Predsednik Kurteshi, je na početku sastanka istakao da se Komisija sastala kako bi razmotrila mogućnost obeju strana, vlade i SBASHK-a, za postizanje dogovora i pronalaženje rešenja .

Ministar Bytyqi je istakao da je MONT inicirao zabrinutost u vezi pitanja redosleda koeficijenata nastavnika. Istakao je da je stalno u kontaktu sa SBASHK-om, diskutirajući o mogućnosti pronalaženja što boljeg rešenja za obrazovni sistem. Bytyqi je takođe istakao da je SBASHK zahtevao da budu u koordinaciji postupaka sa MONT-om, kako se ne bi oštetio obrazovni sistem. Ministar je istakao da je MONT predložio povećanje koeficijenta povećavajući time plate nastavnika.

"U koordinaciji između Vlade Kosova i MONT-a, očekujemo od SBASHK-a da reflektuje i prekine štrajk. Danas je to bio predlog vlade i očekujemo reflektovanje od strane SBASHK-a. Smatram da vlada već ima ovu ponudu i SBASHK to treba istu zmotri", istakao je Bytyqi.

Predsednik SBASHK-a , Rrahman Jasharaj, je istakao da nakon mnogih zahteva za povećanje koeficijenta za nastavnike nije bilo drugog rešenja osim štrajka.

"Tražili smo rešenje svugde, alarmirali smo da je aktuelna verzija diskriminirajuća. Vlada Kosova je 3. septembra dala lošu vest za prosvetne radnike. Vlada je izglasala diskriminirajući zakon. Sama činjenica da se aktuelnom verzijom prihvata uništavanje obrazovnog sistema, govori dosta. Dana 28. decembra održali smo štrajk za davanje poslednjeg alarma i ništa nije rešeno. Nismo imali drugog izbora" istakao je Jasharaj.
Dodao je da se u ostalim sektorima koeficijent povećava do 100 %, dok zahtev nastavnika za povećanje od 30% nije realizovan. Prema Jashariju, nastavnici Kosova ne zahtevaju milosti ni od Vlade ni od MONT-a , već traže povećanje koeficijenta.

Članovi Komisije su postavljali mnoga pitanja u vezi štrajka prosvetnih radnika, zahtevajući što brže rešenje za izlazak iz ove situacije i hitan početak nastave u školama.

 

 

Nga mbledhja e Komisionit për Arsim...