Vesti

Veseli o dijalogu sa Srbijom: Uzajamno priznavanje i mesto u OUN-u

Ponedeljak, 14.01.2019
Na poziv predsednika Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, danas se u sredinama Skupštine susrela Državna ekipa za dijalog sa Srbijom i rukovodioci institucija Kosova: Predsednik Skupštine, Kadri Veseli, predsednik Vlade Republike Kosova, Ramush Haradinaj i predstavnici Kancelarije Predsednika Kosova.

I uz poziv, susretu nisu prisustvovali predstavnici LDK-a i Vetëvendosja.

Predsednik Skupštine, Kadri Veseli, rekao je da ovaj susret je u sklopu komuniciranja i koordinacije u vezi sa dijalogom sa Srbijom i samo nekoliko dana nakon susreta kojeg je ekipa realizovala sa predstavnicima EU-a u Briselu, ali i u sklopu obavezivanja za transparentnost i polaganje računa pred građanima i institucijama.

Veseli je rekao da takvi susreti trebaju služiti kao otvoreni oblik diskusija između čelnika glavnih institucija zemlje i Državne delegacije.

Ocenjujući kao odličan dosadašnji rad Državne delegacije, Predsednik Skupštine je rekao da mora biti jasno da postoji samo jedno odlučivanje: Nezavisno i suvereno Kosovo, teritorijalno nepovredivo, priznavanje od Srbije i mesto u OUN-u.

„Biće sporazum u interesu Kosova. Skoro svakodnevno dobijemo pisma i sa susreta dobijemo veoma zvanične stavove SAD-a i EU-a o procesu dijaloga. Bilo bi dobro da se preuzmu odgovornosti i da se ne misli samo o političkom egu i rehabilitacije, u veoma odlučujućim trenucima za našu zemlju. Odlučivanje će biti od strane građana Republike Kosova. Svako odlučivanje koje će biti za Kosovo, biće 2/3 većine Skupštine Republike Kosova. Isto tako je i referendum gde će odlučiti naši građani" naglasio je Veseli.

Koopredsedavajući delegacije, Shpend Ahmeti, je rekao da je u susretu od 8. januara u Briselu je postalo jasno da neće biti sporazuma ako se ne diskutira i o uzajamnom priznavanju.

On je najavio da neće više biti tehničkog dijaloga.

„ Jasno je da nakon briselskog susreta da imamo jasnije ciljeve. Prvo da nije više tehnički dijalog i jasno je da će ovaj dijalog rezultirati uzajamnim priznavanjem. Ako nema priznavanja niti perspektive za članstvo u OUN-u, neće biti nikakvog drugog sporazuma" naglasio je Ahmeti.

On je dao doznanja da su rukovodioci institucija upoznati i sa odlukom za formiranje šest komisija o temama koje se očekuju da će biti inicirane u dijalogu.

„Danas na Kosovu počinje posetu delegacija g-đe Mogherini. Jasno je da će biti intenzivnog dijaloga. Razlog stvaranja Državne delegacije je da se izgradi zajednički konsenzus" istakao je Ahmeti.

 

Veseli për dialogun me Serbinë: Njohje e ndërsjellë dhe ulëse në OKBVeseli për dialogun me Serbinë: Njohje e ndërsjellë dhe ulëse në OKB