Vesti

Sa vanredne sednice Skupštine

Sreda, 05.12.2018
U utorak, u večernjim časovima, Skupština Republike Kosova sazvala je vanrednu sednicu, nakon sednice Predsedništva Skupštine, koja je usvojila zahtev za održavanje te sednicu, koji su potpisali 40 poslanika, "za održavanje vanredne sednice za parlamentarnu raspravu o neuspesima vladajuće koalicije koja je kulminirala sa ne liberalizacijom viza ".

U ime pokretača debate, poslanika Avdullah Hoti, koji je kritikovao vladu pošto je ona razočarala Brisel i sve građane, i prema njegovom mišljenju, krivica zbog neuspeha u vezi viza, je loša godina ove vlade.

Hoti je pozvao poslanike da usvoje rezoluciju, sažetu u tri tačke, koja zahteva da parlamentarne političke snage, sednu i usaglase agendu za nove institucije, da bi nakon ovoga sporazuma, Vlada trebala da podnese ostavku i Skupština bude raspuštena, a političke snage da se usaglase i da ne ometaju ove procese.

U tom duhu, u ime DSK, govorio je i poslanik Armend Zemaj.

Predsednik PG, Pokret Samoopredeljenje Glauk Konjufca, rekao je, da političari koji su obećali liberalizaciju viza svake godine, moraju biti odgovorni i treba da se suoče sa građanima. Ali, takođe je kritikovao i Evropsku uniju. Po njemu je paradoksalna situacija, kada EU kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume, dok se liberalizacija ne događa.

Blerta Deliu-Kodra iz PG- PDK, rekla je da razume razočarenje građana nakon izjave komisionera Johanes Han. Ona je rekla da je Kosovo ispunilo 95 kriterijuma i obavezala se da će nastaviti da utvrde koje zemlje oklevaju po ovom pitanju. Prema njenim rečima, liberalizacija bi očigledno uticala na stabilnost zemlje i da će Kosovo biti bliže EU.

Predsednik PG - PSD-a Dardan Sejdiu, je rekao da je liberalizacija viza izborno obećanje već deset godina, svih vlada bez izuzetka. On je potvrdio da nijedna vlada nije bila fer ili pravedna u rešavanju pitanja liberalizacije viza, dodajući da Kosovo nije komplikovano i nepremostivo pitanje za zemlje EU.

Predsednik Ahmet Isufi, AAK, je rekao da kritike za liberalizaciju viza ne treba upućivati Vladi, s obzirom da je ovo pitanje u rukama EU. Navodeći reči komesara Hana, Isufi je rekao da je Kosovo ispunilo kriterijume, tako da je ona uradila svoj posao. Međutim, po njemu, u EU postoje procedure koje treba nastaviti kako bi se liberalizacija viza ostvarila.

Predsednik PG- Socijaldemokratske inicijative Bilall Sherifi, rekao je da su svi međunarodni predstavnici rekli da kašnjenje u glasanju demarkacije odložilo liberalizaciju viza. On je optužio DSK, da je njima važnije bilo zadržavanje vlasti nego pitanje viza.

Debati su učestvovali i ostali članovi Skupštine koji su, u zavisnosti od njihove političke pripadnosti, orijentisali svoje diskusije za podršku ili kritikujući vladu.

Nakon iscrpljivanja diskusija, u odsustvu kvoruma, pokretači ove sednice, Avdullah Hoti i Glauk Konjufca, pozvali su na odlaganje glasanja o predloženoj rezoluciji, dok se očekuje da će se parlamentarne grupe sastati u četvrtak ujutru, kako bi se razmotrile mogućnosti njenog usaglašavanja.