Skupština Republike Kosova

Skupština je usvojila Nacrt zakon o sprečavanju i suzbijanju Pandemije COVID-19 na teritoriji Republike Kosovo

14.08.2020

Za ovaj Nacrt zakona glasalo je 77 poslanika Skupštine, nijedan poslanik nije glasao protiv, dok sedam poslanika bilo je uzdržano

 

 

 

Skupština Republike Kosova, održala je danas redovnu plenarnu sednicu, kojoj je predsedavala predsednica dr. Vjosa Osmani.

 

Predsednica Osmani, upoznala je poslanike da je Predsedništvo Skupštine, na sednici od 12. 08. 2020. odlučilo da se na dnevni red uvrsti formiranje Parlamentarne anketne komisije o procesu licenciranja, operisanja, nadgledanja i aplikacija za dozvole za hidrocentrale u Republici Kosova.

 

Tačke deklarisanja van dnevnog reda bilo je mnogih diskusija u vezi uznemiravajućih razvoja u zemlji, kao: incident u Karačevu, ilegalan radi kazina na Kosovu i mnoga druga pitanja.

 

Međutim, na parlamentarna pitanja odgovarali su: zamenik premijera Besnik Tahiri, ministarka za  finansije Hykmete Bajrami i ministarka za kulturu, omladinu i sport Vlora Dumoshi.

 

Sednica je nastavila rad  sa drugim razmatranjem Nacrta zakona o sprečavanju i suzbijanju Pandemije COVID-19 na teritoriji Republike Kosovo, koji je inicirala predsednica Skupštine Vjosa Osmani, uz podršku pet drugih poslanika.

 

Izveštaj funkcionalne komisije predstavila je Albena Reshitaj, predsednica Komisije za zdravstvo i socijalno staranje, sa preporukom za njegovo usvajanje.

 

Nakon procedure pojedinačnog glasanja amandmana, predsednica je stavila na glasanje zakon u celini.

Za ovaj Nacrt zakona glasalo je 77 poslanika Skupštine, nijedan poslanik nije glasao protiv, dok sedam poslanika bilo je uzdržano

 

Takođe, sa 75 glasova za, nijedan protiv i nijedan uzdržan glas, formirana je Parlamentarna anketna komisija o procesu licenciranja, operisanja, nadgledanja i aplikacija za dozvole za hidrocentrale u Republici Kosova.

 

Sednica je nastavila rad sa prvim razmatranjem Nacrt zakona o ekonomskom oporavku - COVID-19, koji je predstavila ministarka Hykmete Bajrami, govoreći o njegovom sadržajnom aspektu. Za ovaj Nacrt zakona  nije bilo kvoruma za donošenje odluke.

 

Skupština je razmatrala i Nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma između Vlade Republike Kosovo i Međunarodne asocijacije za razvoj u vezi finansiranja emergentnog projekta  COVI-19 za Kosovo i za ratifikaciju Sporazuma o zajmu između Evropske unije i Kosova za makro-finansijsku pomoć za Kosovo, koji je uvršten na dnevni red odstupanjem od proceduralnim rokovima.

 

Oba zakona su usvojena od strane Skupštine.

 

Nakon druge runde glasanja nije izabran Komisioner Agencije za informisanje i privatnost, za koji položaj su se takmičili tri kandidata. Nijedan od kandidata nije dobio neophodan broj od 61 glas.

 

Uz saglasnost svih parlamentarnih grupa, predsednica Skupštine Osmani, rekla je da današnja sednica obeležava završetak prolećnog zasedanja, ali ne ograničavajući parlamentarnim komisijama mogućnost za održavanje sednica i tokom ovog perioda.

 

Jesenje zasedanje Skupštine počeće drugog ponedeljka septembra meseca.