Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport

23.09.2020

 Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport održala je danas redovnu sednicu koju je predsedavao  potpredsednik dr. Jahja Koka, u kojoj je bio pozvan  i ministar  obrazovanja, Ramë Likaj i gradonačelnik Kamenice Qendron Kastrati, kako bi  Komisiju informisali  u vezi reforme u obrazovanju u opštini Kamenica. 
 Pred Komisijom  je ministar Ramë Likaj zahtevao je od  gradonačelnika Kamenice, g-dina Kastrati da se odlaže  reforma za godinu dana kako bi učenici pohađali nastavu i ne bi ostali  van  nastavnog procesa.  
„Moj je stalni zahtev bio da se nađe prihvatljivo rešenje za preko  400. učenika koji ne pohađaju nastavu  i ako je školska godina počela u svim opštinama Kosova. Zahtevao sam  da razumevanjem  odlaže ova vrsta reforme jer smo u vreme pandemije. Naredna zabrinjavajuća stvar je i  ekonomski aspekt  i teški  atmosferski uslovi  za učenike koji moraju  pešačiti“ rekao je Ministar Likaj.  
On je isto tako  uputio apel roditeljima i gradonačelniku Kastrati da se reforma odlaže i u 2021. god.  
Dok, prvi građanin Kamenice,  Qendron Kastrati,  rekao je  da je ova inicijativa  u dobro bit učenika i za bolji proces nastave i obrazovanja. On je u nastavku dodao  da opština koju on vodi već je u procesu poboljšanja stanja u prosveti.  

“Kamenica vidno se razlikuje od ostalih opština. Stepen  migracije  je  visok, imamo 25. razreda sa po jednim učenikom, 19. razreda sa 2. učenika, 7 škola sa manje od 20. učenika. Obavezan sam da obezbedim kvalitetnu nastavu  i jedina smo škola  koja smo angažovali školske pedagoge, psihologe, lolopede i asistente za učenike sa posebnim potrebama, a to je  rezultat reforme u obrazovanju“ naglasio je gradonačelnik Kastrati.   
 On je istakao  da opština Kamenica primenjuje zakone i realizira zadatke za  organizovanje kvalitetne nastave.  


Članovi Komisije su postavili niz pitanja  g-dinu Kastrati, izraživši volju i privrženost za pronalaženje  što boljeg i  brzog rešenja, kako bi učenici krenuli  u procesu nastave. Međutim, većina članova Komisije  su  izazov  smatrali pitanje migracije  učenika u gradovima. 
Tokom diskusije, zahtevalo se  da se nađe rešenje  mimo političkih  stranaka i interesa.