Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet i transfere

23.09.2020

Komisija za budžet i transfere,  koju je predsedavao  poslanik Hekuran Murati, predsednik,  održala je danas  narednu sednicu u kojoj su razmatrani godišnji finansijski izveštaji za 2019. god., određenih  nezavisnih institucija. 
 
Na početku je  Komisija za budžet i transfere razmatrala Godišnji izveštaj  rada Fonda penzijske štednje Kosova za 2019. god.,  kojeg je  pred komisijom prezentovao i obrazložio  predsednik upravnog odbora tog fonda, Ruzhdi Morina. 
 
G-din Morina je u toku prezentovanja izveštaja, rekao je da se po prvi puta u 2019. god. 25% investicija su bile orijentisane na Kosovu i dodao da  ako se usvaja Zakon o  ekonomskom oporavku, gde se predviđa  preuzimanje 10% od  penzijske štednje, očekuje se  da će biti  povučeno sa fonda oko 200. miliona €.  

Članovi Komisije su  postavili niz pitanja predstavnicima Fonda, koja su se uglavnom odnosila  na spoljne i investicije unutar zemlje, broj onih koji su uplatili doprinos ali i potrebu  za  izmenama i dopunama Zakona o  fondu penzijske  štednje  Kosova.  

Nakon  rasprave,  naveden je izveštaj  iznet na glasanje  i dobio je  unanimnu podršku Komisije.  

Komisija je razmatrala i  Godišnji finansijski izveštaj  Kosovskog regulatora konkurencije za 2019. god. kojeg je prezentovao  Predsednik tog regulatora Valon Prestreshi. Komisija je usvojila  navedeni izveštaj.  

Dok Godišnji finansijski izveštaj Nezavisne Komisije za rudnike i minerale za 2019. god. nije dobio  glasove članova Komisije.  

Komisija za budžet i transfere je usvojila i  Izveštaj troškova  Skupštine Republike Kosova za prvih šest meseci 2020. god. Ujedno su usvojeni i budžetski zahtevi  Skupštine Republike Kosova  za period 2021, shodno Druge budžetske kružnice Ministarstva finansija 2021 - 02.  
Izveštaj troškova i budžetske zahteve Skupštine je izneo i obrazložio,   generalni sekretar Skupštine, Ismet Krasniqi.