Skupština Republike Kosova

Potpredsednici Skupštine, Nagavci, Krasniqi i Damka, prisustvuju na prvoj sednici PS Saveta Evrope

28.01.2020

Delegacija Skupštine Republike Kosova, u sastavu od tri potpredsednika: Arbërie Nagavci, predsedavajuća delegacije, i Memli Krasniqi i Fikrim Damka, članovi delegacije , u pratnji ambasadorke Mimoza Ahmetaj, prisustvuju na prvom redovnom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope  –APiKE za 2020.godinu, održanog u Strazburu, Francuskoj , od 26. do 31. januara 2020.godine.

Delegacija Skupštine Republike Kosova takođe je učestvovala na sastancima parlamentarnih komisija APKiE, komisije za politička pitanja i demokratiju , komisije za pravna pitanja i ljudska prava o komisija za socijalna pitanja, zdravstvo i stabilni razvoj.

 

Delegacija je takođe prisustvovala sastancima političkih grupa APKiE.

Delegacija Skupštine Kosova održala je bilateralne sastanke sa članovima delegacije APKiE-a, uključujući predstavnike njemačke delegacije, koju čine : Peter Beyer iz koalicije  CDU-CSU, istovremeno izveštač za Kosovo u SE, kao i  Axel Schafer iz Socijaldemokratske partije.

 

Na sastanku je zatražena Njemačka podrška za članstvo Kosova u SE, kao i na podršku procesu evropskih integracija.

 

Predsednica delegacije Kosova Arbërie Nagavci, rekla je da će članstvo u Savetu Evrope građanima Kosova omogućiti  pristup Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.
Delegacija Kosova sastala se i sa drugom predsednicom austrijskog parlamenta  Doris Bures, SD. I od gđe. Bures je zatražena podršaka Austrije za članstvo Kosova u SE i procesu liberalizacije viza.

 

Gđa. Bures je predložila da se organizuje zajednički sastanak između delegacija dva parlamenta i obećala da će nastaviti da  i dalje podrži Kosovo.