Skupština Republike Kosova

Komitet za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine SE preporučuje da se Kosovo pozove da postane član Saveta Evrope

27.03.2024

Komitet za politiku i demokratiju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), danas 27. marta 2024. godine, u Parizu, Francuska, održao je vanrednu sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda “ Statutarno mišljenje o zahtevu države za članstvo u Savetu Evrope”, što se konkretno odnosi na zahtev Kosova.

Na početku o ovoj tački govorila je izvestilac za Kosovo gđa. Theodora Bakoyannis, koja je prisutnima predstavila konsultativni izveštaj o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, kojim poziva Komitet ministara Saveta Evrope da pozove Kosovo da postane član ove organizacije.

Nakon predstavljanja izveštaja i saglasnih i nesaglasnih stavova nekih članova ovog komiteta, izveštaj je izglasan i dobio je apsolutnu većinu glasova.

Ovom sastanku su prisustvovali i članovi delegacije Skupštine Republike Kosovo u PSSE, Saranda Bogujevci, predsedavajuća, Arben Gashi i Enis Kervan, članovi, kao i Ariana Musliu-Shoshi i Besnik Tahiri, zamenici članova.

Pred prisutnima je govorila i predsedavajuća Delegacije Skupštine Kosova u PSSE Saranda Bogujevci, koja je, nakon što se zahvalila izvestiocu Bakoyannis i svima koji su podržali izveštaj, navela “za mene je danas dan koji mi donosi posebne emocije i potpuno drugačije od onih koje sam imala upravo na današnji dan pre 25 godina, kada sam bila u drugoj situaciji, dok se danas 25 godina kasnije, nalazim u potpuno drugačijoj situaciji, ne samo ja već i ceo narod Kosova, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Dakle, ovo je veoma važan proces za narod Kosova, za moj narod, i to uključuje sve bez obzira na etničku pripadnost, pošto ova odluka nije samo u interesu Kosova, već i u interesu onoga šta ćemo pružiti ovoj organizaciji”. 

Izveštaj će se proslediti na glasanje na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, koje takođe prethodi glasanju Komiteta ministara.

Naredna sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope biće održana 15-19. aprila 2024. godine.

Kosovo je podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope 12. maja 2022. godine.