Skupština Republike Kosova

Svečana sednica Skupštine u počast komandanta Ilaz Kodra

02.05.2024

Skupština Republike Kosovo održala je danas svečanu sednicu u čast pada komandanta OVK Ilaza Kodre i 315 palih boraca i martira 30. aprila 1999. godine u Drenici. Poslanici su, nakon intoniranja državne i nacionalne himne, minutom ćutanja odali počast palim herojima i palim za slobodu.

Zatim predsednica Kosova Vjosa Osmani, premijer Albin Kurti, predsednik skupštine Glauk Konjufca, ujedno i vođa sednice, kao i poslanici poslaničkih grupa (Pokret Samoopredeljenje, PDK, LDK i AAK) održali su govor.

Predsednica Vjosa Osmani je prvobitno rekla da su se pre 25 godina u sela Vrbovc, Terstenik, Dašec, Baks i Globar dogodila brutalnosti genocidnog režima Srbije u ofanzivi, koja je imala samo jedan cilj, istrebljenje Albanaca i etničko čišćenje. Predsednica Osmani je rekla da je OVK zadužena za zaštitu stanovnika ovih sela sa herojem Ilazom Kodrom i njegovim saborcima, koji su hrabro i hrabro otporavali do žrtvovanja.

„Sabornik komandanta Adema Jasharija, Ilaz Kodra, u ovom nastojanju da zaštiti civilno stanovništvo i da zaštiti Kosovo od genocidnog režima Miloševića, herojski je pao na bojnom polju zajedno sa 42 borca OVK. Heroj Ilaz Kodra sledio je ideal legendarnog komandanta Adema, smatrajući slobodu neosporivom i uzvišenom vrednošću svog naroda, pa je ovekovečen“, rekla je predsednica Osmani, dodajući da je Ilaz Kodra, kako je započeo svoju patriotsku aktivnost i završio, štiteći naš nacionalni identitet i dostojanstvo.

“Njegova kauza je bila sloboda, pa je pao za slobodu i državu. Heroji nas svakodnevno inspirišu da idemo napred. Zahvaljujući Ilazu Kodri i martirima OVK, mi smo u svom domu i u našoj Republici, nezavisnoj i suverenoj državi“, istakla je predsednica Vjosa Osmani.
Predsednik Skupštine Glauk Konjufca je tokom svog govora rekao da smo se okupili danas na ovoj posebnoj sednici da još jednom odamo počast i cenimo nacionalnu ličnost kosovskog heroja, komandanta Ilaza Kodre, na 25. godišnjicu njegovog herojskog pada za oslobođenje i slobodu Kosova.

„Heroj Ilaz Kodra jedna je od najamblematičnijih ličnosti Oslobodilačke vojske Kosova, koja pripada osnivačkom jezgru ove slavne vojske, koju predvodi legendarni komandant Adem Jashari. Odgajan i oblikovan u nacionalnom i patriotskom duhu od mladosti, Ilaz Kodra nije imao iluzija da se Kosovo može osloboditi od Srbije bez oružane borbe. Zato  se upravo iz tog razloga pridružio Ademu Jasharu, Hamezi Jasharu, Zahiru Pajazitu i drugima, u prvoj vojnoj jedinici koja je bila jezgro Oslobodilačke vojske Kosova“, rekao je predsednik Konjufca, dodajući da je doprinos komandanta Ilaza Kodre u Organizacija i strukturiranje oslobodilačkog rata rano, kao i njegovo učešće u ratu i kroz mnoge nezaustavljive akcije, sve dok nije pao na oltar slobode, 30. aprila 1999. godine, u odbrani civilnog stanovništva.

Predsednik Skupštine je dodao da je Oslobodilačka vojska Kosova najsvetlije poglavlje naše istorije 20. veka, dok je Drenica sa svojim borcima dala istoriji heroje i martire, čiji je život i rad inspiracija za nas i za generacije koje dolaze nakon nas. 

„30. aprila sećaćemo se i odati počast masakriranim od strane srpskih snaga ovde i pre 25 godina u Globaru, Vrbocu, Štutici i u mnogim drugim dreničkim selima. Srbija nije štedela civile, oni su uvek bili njena meta, jer je Srbija želela Kosovo bez Albanaca, etnički očišćeno. Stoga je njen rat bio genocidan, jer je ubijala decu, žene i starce. Krv ovih nevinih nikada neće biti oproštena i nikada neće biti zaboravljena od nas, ali ćemo Srbiju pamtiti kao zločinačku i genocidnu, koja se još nije pokajala i nije promenila svoju političku orijentaciju i kurs”, rekao je Konjufca napomenučći i  masakr 116 Albanaca u Studimu, tačno 2. maja.

Premijer Albin Kurti rekao je da smo se sa ovog mesta okupili u Skupštini Kosova da obeležimo i odamo počast 315 palih boraca i palih za slobodu Kosova pre 25 godina, 30. aprila 1999. godine, u Drenici, u znak sećanja na borca nesalomivi za slobodu, Ilaz Kodra, saborac Adema Jasharija i jedna od prvih oružanih grupa koja je postavila temelje na kojima je izgrađena OVK.

„Ilaz Kodra se politički aktivirao od rane mladosti, učestvujući u narodnim demonstracijama 1981, 1988, 1989. i 1990. godine protiv političkog ugnjetavanja i diskriminacije Albanaca od strane Vlade Srbije. U novembru 1991. godine Ilaz Kodra se zajedno sa Fadilom Kodrom, Ademom Jasharom, Muratom Jasharom i Sahitom Jasharom pridružio drugoj grupi dobrovoljaca koje su u Albaniji vojno obučavali oficiri albanske vojske. Ilazi je tada imao 25 godina. Nakon povratka u Prekaz, kada je srpska policija izvršila prvi napad na porodicu Shabana Jasharija u Prekazu, 30. decembra 1991. godine, Ilazi je bio među onima koji su tog dana zajedno sa svojim prijateljima pružili otpor oružjem“, istakao je premijer Kurti. 

On je dodao da je nakon pada Fehmija Lladrovcija, Ilaz Kodra preuzeo komandu nad 114. brigadom, na čijem je čelu 8. novembra 1998. godine u selu Škabaj, tik uz grob Fehmija Lladrovcija, položio zakletvu vojnika prvog bataljona brigade 114 .

„U ovim vremenima, u intervjuu za jednu nemačku televiziju, Ilaz Kodra se jasno i odlučno izrazio ovim rečima: „Borimo se da proteramo srpskog okupatora sa naših prostora. Albanski narod mora sam da odlučuje o svojoj sudbini. Ako sve druge diplomatske metode propadnu, mi ćemo delovati drugim metodama za oslobođenje Kosova. Borićemo se jer smo u svojoj zemlji i tu ćemo umreti. Život je dragoceniji i nema ništa dragocenije od života, ali samo je sloboda dragocenija od života. A mi smo u stanju da damo i živote za slobodu''.

Poslanik Gani Krasniqi (VV) je tokom svog govora rekao da je bol njihovog gubitka bio veliki, ali je odlučnost da nastave put ka slobodi nesalomiva za svakog pripadnika OVK. Krasniqi je naglasio da je Ilaz Kodra, kao i svaki pripadnik prvih ćelija OVK, postao primer kakav treba da bude borac za slobodu.

“Bio je svuda, u organizacijama i akcijama. Ilaz Kodra pripada prvoj generaciji, koja je nakon mirnog otpora prešla na ilegalnu akciju i aktivno delovanje otpora, dokazujući da okupatoru nije mesto na Kosovu i da će biti proteran odavde samo puškom", rekao je poslanik Krasniqi, dodajući da je Kodra učestvovao u formiranju i jačanju operativaca OVK, zajedno sa Ademom Jasharijem i njegovim saborcima oslobodiocima, te da je svojim herojstvom veoma uspešno komandovao 114. brigadom, kao i prethodni komandant Fehmi Lladrovci.

U međuvremenu, poslanica Blerta Deliu Kodra (PDK) rekla je da odavanjem počasti liku Ilaza Kodre, zajedno sa 315 palih martira u Drenici, obeležavamo epohu koja oblikuje i uzdiže naš nacionalni ponos.

„Ilaz Kodra se odazvao prvim pozivima na slobodu, rame uz rame sa herojem Ademom Jasharijem. Komandant Ilaz Kodra borio se da oslobodi dušu Kosova, da svako dete živi bez straha i u slobodi”.

Poslanica Deliu Kodra je ovo opisala čitajući pismo kćerke Ilaza Kodre, Krenare, koja ga je posvetila svom ocu. Nakon čitanja ovog pisma, Deliu Kodra je rekla da je to istina našeg oslobodilačkog rata, naših ratnih heroja, pominjući ovom prilikom i Hashima Thaçija, Kadriju Veseli, Jakupa Krasniqija, Rexhepa Selimija, koji se nepravedno drže u Hagu.

“Dugujemo svim herojima da stvorimo poštenu i sigurnu državu, da poštujemo svačije dostojanstvo. Stavimo državu ispred vlasti. Neka naši heroji i martiri počivaju u miru”, poručila je poslanica Deliu Kodra.

Poslanik Arben Gashi, (LDK) je rekao da se danas prisećamo jednog izuzetnog događaja i iznad svega sećamo se naše istorije. Gashi je ocenio da je Drenica sa svojim herojstvom neizbežan deo istorije Kosova i da je bila inspiracija za sve Albance, dok je predstavio ciklus istorijskih događaja, od 1945. godine pa nadalje.

Gashi je rekao da dok političke pripreme idu ka međunarodnom priznanju kosovskog pitanja, istovremeno se vrše vojne pripreme i organizacije na teritoriji Kosova, priprema za završni čin, a to je trebalo da bude sloboda Kosova. Ova priprema i ova vojna aktivnost trijumfovali su kod Ilaza Kodre.

“Imamo obavezu prema svakom građaninu i svakom martiru i heroju, da damo svoj doprinos. Odajemo počast herojima očuvanjem teritorijalnog integriteta Kosova, kroz zaštitu našeg identiteta i razvoj naše zemlje. Klanjamo se pred svakim herojem, članom porodice i građaninom, da sačuvamo demokratiju i negujemo i razvijamo Kosovo“, rekao je poslanik Gashi.

Poslanica Time Kadriaj (AAK) je rekla da je svaka komemoracija ispunjena slavom martira.

“Kada se prisećamo istorijskog pada Ilaz Kodra, odajemo počast žrtvi vojnika za slobodu. Komandant Ilaz Kodra podigao je i nosio zastavu slobode kroz generacije, zajedno sa slavom i imenom Xheva i Fehmi Lladrovci”, rekla je Kadriaj, dodajući da je Ilaz Kodra najikoničnija figura borbe za slobodu i najređi primer kako sloboda treba da bude i da sada nove generacije odrastaju uz slavu heroja i vojnika OVK.

Ovoj sednici prisustvovali su i članovi porodice heroja Ilaza Kodre, predstavnici udruženja proisteklih iz rata Oslobodilačke vojske Kosova i čelnici lokalne vlasti u ovoj opštini.