Skupština Republike Kosova

Sa vanredne sednice Skupštine

14.03.2020

Skupština Republike Kosova, sazvana danas na zahtev premijera za vanrednu sednicu, odobrila je na prvom razmatranju Nacrt zakona o budžetskim podelama budžeta Republike Kosova za 2020.godinu.

 

Predsednica Skupštine, dr. Vjosa Osmani, koja je predsedavala sednicom, na početku je saopštila da postoji proceduralna mocija da razmatranje Nacrta zakona  budžeta vrši odstupanjem od proceduralnih rokova predviđenih odredbama Poslovnika Skupštine.

 

Obrazložeći mociju, predsednik PG iz pokreta Samoopredeljenja, Rexhep Selimi, rekao je da je ova vanredna sednica rezultat vanredne situacije  u kojoj se zemlja nalazi, stoga, prema njegovim  rečima postoji potreba da razmatranje Nacrta zakona vrši ubrzanom procedurom.

 

Na predloženu mociju predviđeno je da se danas tokom dana razmatraju oba Nacrta zakona.

 

Ovaj predlog je podržala PG DSK preko svog predsednika, Arben Gashi. On je rekao da ovu mociju opravdava vanredno stanje i potreba da institucije imaju dovoljno financijskih sredstava. Gashi je dodao da je, kao rezultat izbora  i kašnjenja u formiranju vlade, nastala situacija kada Kosovo nema budžet i prekoračuju se zakonski rokovi za odobrenje budžetskih dodataka.

 

Iz PG DPK-a, Memli Krasniqi je rekao da bi ova vanredna sednica bila logična ako bi bila sazvana da se diskutuje o merama protiv korona virusa, ali ne i da razmatra Nacrt zakona budžeta. Rekao je da će vlada imati podršku DPK –a za bilo kakvu meru protiv pandemije, a govorio je protiv mocije , smatrajući da Nacrt budžeta treba da se razmatra u redovnim rokovima. 

 

Predsednik PG AAK-a, Daut Haradinaj, takođe se usprotivio mociji, ocenivši da se zloupotrebljava situacija  koja trenutno vlada na Kosova. Što se tiče Nacrta budžeta, one je rekao da je uništen, posebno u infrastrukturnim projektima.

 

U istom duhu, Fatmir Limaj iz Socijaldemokratske inicijative rekao je da  sazivanje vanredne sednice pod ovim okolnostima, ne samo da nije namerno, već je i nepošteno. Rekao je da vlada pokušava iskoristi vanrednu situaciju kako bi ubrzala usvajanje budžeta.

 

Albert Kinolli iz PG 6+, da bi svi voleli da se ovaj Nacrt zakona, razmotri u normalnim okolnostima, zbog njegove važnosti, ali da situacija, prema njegovim rečima, zahteva razmatranje ubrzanom procedurom.

 

Obrazlažući sazivanje ove sednice, kao i mociju predloženu od PG LVV, premijer Albin Kurti rekao je da nema garancije da će sednica biti održana u narednim danima i nedeljama zbog pandemije.

 

Pozvao je poslanike da glasaju mociju, zbog nastale situacije.

 

“S obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, tražimo da glasamo o budžetu, ističući  da ovaj budžet nije ni blizu novom, kao što je nova vlada. Želimo da smanjimo brzinu i geografiju ove pandemije u narednim danima i nedeljama”, rekao je Kurti.

 

Posle pauze, sa 62 glasa, Skupština je glasala za mociji predsednika PG VV, Rexhep Selimi, i time otvorila put razmatranju Nacrt zakona. Tokom glasanja, poslanici iz parlamentarnih grupa nisu bili prisutni.

 

Pred poslanicima Nacrt zakona predstavio  je ministar finansija Besnik Bislimi, koji je rekao da je, uz unesena prilagođavanja Nacrt zakona znatno napredniji od nacrta prethodne vlade.

 

Bislimi je rekao da se do 2020.godine predviđa realni ekonomski rast od 4.2 posto. Najavio je da će biti neophodno intenzivirati obaveze sa ključnim mehanizmima finansiranja, kao što su MMF i Svetska banka.

 

“U ovoj situaciji u kojoj se nalazimo, moramo se okupiti i jednoglasno glasati. Molimo predsednika da danas odmah potpiše Nacrt zakona, kako bismo ga što pre prevazišli zbog situacije u kojoj se nalazimo”, naglasio je ministar Bislimi.

 

Preporuku Komisije za budžet i transfere za usvajanje Nacrta zakona  podneo je predsednik Komisije Hekuran Murati.

 

Posle njega, govor je održao predsednik PG PDK-a, Bedri Hamza, koji je optužio većinu da trguju Nacrt zakonom budžeta. On je rekao da je načinom na koji je odobrena mocija, povređena pozicija – opoziciona saradnja, saradnja koja će, prema njegovim rečima, Skupštini trebati i u budućnosti. Rekao je da problem nije koronavirus , ali ne blagovremena priprema Nacrta budžeta.

 

Oštrijim tonom diskutovali su predstavnici AAK-a i Inicijative Daut Haradinaj i Fatmir Limaj, koji su vladu pozvali da se ne krije iza koronavirusa Haradinaj je naveo brojne infrastrukturne projekte  u raznim opštinama , koji su , prema njegovim rečima,  skinuti sa Nacrta zakona, dok je Limaj rekao da je danas u Skupštinu uveden virus podele i izgubljena je mogućnost moguće saradnje u budućnosti.

 

Objašnjavajući postavljeno pitanje, predsednica Skupštine , Vjosa Osmani, rekla je da zahtev za pauzom od 30 minuta nije bio njen zahtev, već poslaničkih grupa. Ona je rekla da je na zahtev opozicije da odredi tačno vreme za nastavak sednice, odredila vreme 17:20 časova. Osmani je rekla da u ovom trenutku poslanici opozicije nisu bili prisutni  u sali,  ostavljajući utisak da žele da stvore uslove za odobravanje mocije i potom se vrate raspravi. Predsednica Osmani rekla je da situacija na Kosovu vanredna  i uprkos tome, prema njenim rečima, tokom današnje sednice nisu prekršena nikakva pravila.

 

Nakon diskusija poslanika i neophodnih objašnjenja članova kabineta, sa 63 glasa za, nije jedan protiv ni uzdržan, Skupština je odobrila Nacrt budžeta za ovu godinu, otvarajući put četiri glavnim komisijama da razmotre između dva čitanja.