Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za budžet i transfere

08.07.2020

Komisija za budžet i transfere, kojom je predsedavao Hekuran Murati, predsednik, razmotrila je danas u načelu Nacrt zakona br.07/L-014 o izmeni i dopuni Zakona br.07/L-001 o budžetskim podelama budžeta Republike Kosova za 2020.godinu.

 

Nacrt zakona je pred komisijom predstavila i obrazložila ministarka finansija Hykmete Bajrami. Prema njenim rečima, ovaj nacrt zakona nastao je kao rezultat pada prihoda i teškog stanja preduzeća i radnika,  stoga, vlada je od početka rada preduzela zakonsku inicijativu, za rebalans budžeta, da bi imala mogućnosti da preduzme postupke u borbi sa virusom korone.

 

“Pripremili smo nacrt zakona koji je sveobuhvatan i bez obzira koliko malo odgovarali na izazove koje imamo pred sobom, moramo imati na umu da se suočavamo sa neobičnim izazovom”, naglasila je Bajrami.

 

Ministarka Bajrami, takođe je rekla da će budžetski rashodi biti 2 milijarde i 620 miliona evra, dok će 385 miliona evra biti posvećeno ekonomskom oporavku.

 

Nagon toga, poslanici učesnici postavili su pitanja, na koje je odgovorila ministarka Bajrami. Po završetku diskusije, Komisija je sa 6 glasa za i 4 protiv dala podršku Nacrtu zakona o rebalans budžeta za 2020.godinu, koji je procesiran Skupštini na razmatranje i usvajanje.