Skupština Republike Kosova

Sa radova plenarne sednice

25.09.2020

Skupština Republike Kosovo usvojila je danas Ustavni amandman br. 26, uvrsteći je u najviši pravni akt zemlje Istambulskom konvencijom koja se bavi sprečavanjem i borbom protiv nasilja nad ženama i nasiljem u porodici.

Sednica, kojom je predsedavala predsednica Osmani, započela je izjavama van dnevnog reda, dok su na pitanja poslanika odgovorili članovi vladinog kabineta. 

Amandman 26. predstavila je predsednica Vjosa Osmani, spomenuvši slučajeve porodičnog nasilja i zlostavljanja nad ženama i devojkama, poslednjih meseci i godina. 

Predsednica Osmani takođe je kritičkim tonom govorila o blagim kaznama  koje su sudovi izrekli počiniocima ovih dela.  

Osmani je podsetila da su karantin i kućni pritvor poslednjih meseci usporili širenje pandemije, ali su  s druge strane, prema njenim rečima, pogoršali položaj žena koje su žrtve porodičnog zlostavljanja.  

“Tako je dom za mnoge žene i devojke postao smrtonosna epidemija”, naglasila je Osmani. 

Predsednica Skupština rekla je da Istambulska konvencija, koja je deo ovog amandmana, pruža metode za iskorenjivanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici u kontekstu povećanja de jure i de fakto jednakosti. 

Pozivajući se na glasanje o amandmanu, Osmani je rekla da je glasanje za to samo izvinjenje “ što nismo uspeli da učinimo ništa da zaštitimo žene pre nego što su ubijene”. 

Izveštaj sa preporukama Funkcionalne komisije za zakonodavstvo za usvajanje ovog amandmana predstavio je predsednik Shkëmb Manaj, dok su njihove stavove predstavili i parlamentarne grupe. 

Tako su Saranda Bogujevci (VV), Besa Ismaili – Ahmeti (PDK), Teuta Haxhiu (AAK) i Duda Balje (6+), dale bezrezervnu podršku amandmanu, smatrajući to od posebnog značaja. 

U istom duhu razgovarali su i drugi poslanici koji su opravdali potrebu da se usvoji predloženi amandman.  
 
Nakon diskusije, amandman je dobio podršku 93 poslanika, uključujući 17 iz manjinskih zajednica, čime je automatski uvršten u ustav Republike Kosovo.  

Sednica je nastavljena procedurom izbora Narodnog advokata, dok je prethodno izveštaj sa preporukama Komisije za ljudska prava predstavila predsednica Duda Balje. 

Nijedan od tri kandidata, Edona Hajrullahu, Naim Çelaj i Xhavit Shala, nisu uspeli da dobiju dovoljno glasova od 61 od njih u prvom krugu, pa je procesirano glasanje u drugom krugu, za dva kandidata koji su dobili najviše glasova Naim Çelaj i Xhavit Shala. 

Ni drugi krug nije rezultirao izborom Narodnog advokata, pošto su kandidati dobili samo 32 glasa (Naim Çelaj), odnosno 22 glasa (Xhavit Shala). 

U nedostatku kvoruma, treći krug glasanja održaće se u ponedeljak, u 12:00 časova, i to sa jednim kandidatom Naim Çelaj.