Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za nadgledanje javnih finansija

17.04.2024

Sednica Komisije za nadgledanje javnih finansija, kojim je predsedavala predsednica komisije, Hykmete Bajrami, počela je minutom ćutanja u čast žrtvama nasilja u porodici, a zatim je nastavljena  razmatranjem izveštaja revizije učinka: „ Rodna ravnopravnost i osnaživanje žena iz ruralnih sredina kroz njihovo uključivanje na tržište rada“;

Naglašeno je da ministar poljoprivrede neće prisustvovati ovoj sednici zbog nekih drugih obaveza, dok je potrebna objašnjenja dala direktorka  Zavoda za zapošljavanje, Jehona Rexha,  kao i predstavnici Nacionalne kancelarije za reviziju.

Prvobitno, u svojstvu poslanice – izvestioca izveštaj je podnela poslanica, Albana Bytyqi. Iznoseći detaljne podatke  revizije, ona je istakla da je kao nalaz  data činjenica da još uvek nije postignut zadovoljavajući rezultat učešće žena na tržištu rada, sa posebnim akcentom na ruralnim područjima. Prema Bytyqi, kriterijumi za izbor ne obezbeđuju jednakost u izboru.

Tokom ove sednice bilo je i kritika na račun uslovljavanja vlasništva, ističući činjenicu da ženama nije ponuđen lakši postupak da se uključe u ovo pitanje.