Skupština Republike Kosova

Predsednik Konjufca: Skupština je pravo mesto da se čuje glas i kauza za rodnu ravnopravnost

16.04.2024

Predsednik Skupštine Republike Kosovo Glauk Konjufca učestvovao je na Međunarodnom forumu za žene, mir i bezbednost, koji se već druga godina održava u Prištini.

Predsednik Konjufca je ovom prilikom izrazio ogorčenje povodom ubistva žene danas u Peći, jer se i pre nekoliko dana dogodio još jedan tako ozbiljan događaj u Uroševcu, dodajući da su u većini ovih slučajeva ubistva počinili muškarci koji su izvršili krivično delo nasilje u porodici. 

Čelnik Skupštine Konjufca zahtevao je konsolidaciju bezbednosnih i pravosudnih mehanizama kako se slučajevi ubistava žena ne bi ponovili.

Govoreći o značaju Međunarodnog foruma za žene, mir i bezbednost, Predsednik je naveo da ovo izdanje čini još značajnijim vremenski period u kome se održava, odnosno u nedelji kada se na Kosovu obeležava dan posvećen preživelima seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu.
Predsednik Konjufca je ovom prilikom zatražio da se počinioci ovih neljudskih zločina privedu pravdi. 

“Oko 20 hiljada žena je silovano tokom rata na Kosovu i one su dokaz našeg stalnog bola i strašnih sećanja, sa kojima naš narod nastavlja da živi svaki dan. Pored bola koji ih prati već 25 godina, suočavaju se i sa društvenom stigmom i nepodnošljivim nedostatkom pravde, sve dok počinioci ovih zločina nisu dobili zasluženu kaznu i većina njih je na slobodi”, naveo je predsednik Konjufca.

Predsednik Skupštine je istakao da je prošle godine Skupština Republike Kosovo usvojila relevantni zakon kojim se produžava rok za podnošenje zahteva za priznavanje statusa žrtve seksualnog nasilja tokom rata do 15. maja 2025. godine.

Govoreći o miru i bezbednosti na svetskom nivou, predsednik Skupštine je naglasio da krize i ratna žarišta najviše utiču na živote žena i devojaka.
Čelnik Skupštine je pozdravio inicijativu predsednice Vjosa Osmani za osnivanje Centra izvrsnosti za žene, mir i bezbednost, obaveza koja je preuzeta i na Samitu za demokratiju. 

Govoreći o naporima za demokratizaciju uloge žena i devojaka, predsednik Konjufca je rekao da je Skupština pravo mesto da se čuje glas i kauza za rodnu ravnopravnost, učešće žena i njihovu suštinsku ulogu u razvoju parlamentarne demokratije.

“Naš doprinos pravnim reformama, posebno u zakonodavstvu koje direktno utiče na ciljeve ove agende, naš je prioritet”, naglasio je predsednik Konjufca.