Skupština Republike Kosova

Članovi Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane dočekali su članove Komisije Senata za spoljne poslove, bezbednost i odbranu iz Češke.

23.04.2024

Članovi parlamentarne Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, na čelu sa predsednikom Bekë Berisha, dočekali  su danas na sednici članove Komisije Senata za spoljne poslove, bezbednost i odbranu iz Češke.

Predsednik Komisije, Bekë Berisha, nakon dobrodošlice članovima češke delegacije, detaljno ih je informisao o delokrugu Komisije i o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Što se tiče globalnog i regionalnog bezbednosnog okruženja, Berisha je ocenio da je situacija i dalje izazovna i nestabilna, što, prema njegovim rečima, globalna geopolitička dešavanja imaju izuzetno veliki uticaj i na naš region.

„Čak je i Kosovo imalo pretnje i izazove, posebno akcijama srpske države, koje i dalje ostaju glavna pretnja na Zapadnom Balkanu. Najozbiljniji destabilizujući slučaj protiv države Kosova bio je napad 24. septembra 2023. godine, kada smo se suočili sa napadom velikih razmera, u kojem je ubijen policajac. Ali institucije Kosova su pokazale profesionalizam i veliku spremnost da intervenišu“, naglasio je Berisha, dodajući dalje da je Kosovo posvećeno evro atlantskim vrednostima i standardima.

Berisha, kao i drugi članovi Komisije, tokom razgovora sa češkom delegacijom, istakli su činjenicu da su zahvalni na velikom doprinosu koji je češka vojska dala i daje, u okviru misije NATO-a na Kosovu. 

Članovi Komisije Enver Dugoli,  Rashit Çalaj, Shqipe Mehmeti - Selimi, Mefail Bajqinovci i Hisen Berisha su tokom razgovora istakli da je Kosovu potrebna stalna podrška češke države, posebno u izgradnji odbrambenih kapaciteta.

Takođe, zatražili su da Češka država podrži Kosovo ka članstvu u NATO.

Ovom prilikom istaknuta je potreba za produbljivanjem saradnje radi postizanja zajedničkih ciljeva, za sigurnije i stabilnije okruženje za ceo region.

Članovi češke delegacije su, tokom razgovora, zahvalili poslanicima na gostoprimstvu, istakavši značaj bilateralne saradnje.

Po završetku ove sednice, predsednici obe komisije održali su konferenciju za novinare.

Deo češke delegacije bili su i potpredsednik Senata parlamenta Tomas Czernin,  predsednik Komisije za spoljne poslove, bezbednost i odbranu Pavel Fischer, potpredsednici i članovi ove Komisije, kao i češki ambasador , Bohumil Mazanek.