Skupština Republike Kosova

Na dan Demokratije, stotine građana su posetili Skupštinu

14.09.2018

Stotine građana Kosova danas su se odgovorili pozivu Skupštine Republike Kosova, kako bi posetili prostorije najviše zakonodavne institucije zemlje i kako bi se pripojili organizovanim aktivnostima povodom obeležavanja Međunarodnog dana demokratije.

Osnovci, učenici srednjih škola i drugi građani, izbliža su se upoznali sa radnim prostorijama poslanika, dok određene grupe su primljene i od čelnika Skupštine Kadri Veseli.

U ceremoniji otvaranja ovog dana, čelnik Skupštine Veseli je rekao da demokratija čini najbolji model samoupravljanja u političkoj istoriji čovečanstva, budući da je uspela obezbediti vladavinu koja ne povređuje najviše vrednosti osobe i društava - slobodu.

"Mi verujemo ovoj ideji, s toga smo izabrali da postanemo deo savremenog sveta, čiji sinonim su Sjedinjene Američke Države, severno - atlantska alijansa i Evropska Unija. Skupština Kosova, sada već je stvorila veoma dobru tradiciju u obeležavanju Međunarodnog dana demokratije. Ovaj dan je postala od posebne važnosti u kontekstu društava i država sa novom demokratijom, kao što je sama kosovsko društvo", nglasio je Veseli.


Poslanik Zenun Pajaziti, predsednik Foruma za parlamentarnu transparentnost, rekao je da je Kosovo obeležilo znatan progres transparentnosti.

„Danas je dobra prilika za nama kao poslanicima. Ovaj forum je uspeo da u zadnjim godinama da izabere Kosovu kao jednu od naj transparentnijih zemalja. Skupština je jedna od naj transparentnijih institucija u zemlji, pa i šire", naglasio je Veseli.

Druga članica foruma, poslanica Shqipe Pantina, prezentirala je Platformu sa profilima poslanika u Web - stranici Skupštine i službenu stranicu Skupštine u Facebook.

Obeležavanje dana demokratije je nastavljen sa okruglim stolom organizovanom diskusijom od Grupe žena poslanice i NDI-a, na temi „Demokratija u raskrsnici: kao što je otkorenjivanje rodne neravnopravnosti u procesu odlučivanja".

Istovremeno, je održan i Sajam organizacija civilnog društva kao i da su vođeni drugi aktivnosti, i to: Kviz Demokratije, sesija fotografije sa mladim stvaraocima, na temi „Demokratija", obrazovni aktivnosti preko raznih igara
(DEMOS-A) idr.

U prostorijama Skupštine, u organizaciji KDI-a, održana je javna debata sa o poslanicima i ambasadorom Ujedinjenog kraljevstva, RuariO'Connell.