Skupština Republike Kosova

Skupština nastavila radove plenarne sednice 

03.08.2022

Skupština Republike Kosovo, kojom je predsedavao predsednik Glauk Konjufca, nastavila je danas rad sa preostalim tačkama za raspravu sa sednice od 21. jula 2022. godine.

Nakon glasanja o mociji koju je predložila Parlamentarna grupa AAK, većinom glasova odlučeno je da se sednica nastavi skupštinskom raspravom o neliberalizaciji viza od strane EU za Kosovo.

Kao rezultat toga, predsednik PG AAK-a, Besnik Tahiri, u svojstvu predlagača ove rasprave, rekao je u svom govoru da je veoma relevantno da Skupština usvoji rezoluciju u vezi sa neliberalizacijom viza, što bi izazvalo pažnju na institucionalnom nivou, ali i kod EU-a, kako bi se što pre donela meritorna odluka.

Poslanik Tahiri je, ovom prilikom, predstavio poslanicima tekst predloga-rezolucije u kojem su hronološki navedeni koraci ka liberalizaciji viza koji su do sada učinjeni i koraci koje će Kosovo u tom pravcu preduzeti, pozivajući parlamentarne grupe da je usvoje kao takvu.

U ime Parlamentarne grupe LVV govorila je poslanica Arbëreshë Kryeziu Hyseni, koja je istakla da nije najprikladnije vreme da se razgovara o liberalizaciji viza, jer prema njenim rečima, postoji pozitivan pomak u ovom pravcu sa svih strana.

U obraćanju poslanice Kryeziu Hyseni, pominju se neki od radova u ovoj oblasti, u kojima je, prema njenim rečima, Kosovo zabeležilo dostignuća u odnosu na postavljene prioritete, čime je ispunilo 95 kriterijuma koje je postavila EU.

Ona je, između ostalog, rekla da Skupština i Vlada vredno rade da proces liberalizacije viznog režima dobije epilog i istakla da na putu ka EU sve političke partije moraju da zadrže duh saradnje.

Poslanik Armend Zemaj izneo je stav Parlamentarne grupe LDK, izražavajući zabrinutost zbog izostanka vizne liberalizacije i smatrajući to nepravdom koja se čini građanima Kosova. Poslanik Zemaj je, napominjući da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju već 2018. godine, istakao da će njihovo preispitivanje ostati neprihvatljiv čin.
Ocenjujući liberalizaciju viza kao zaslužan čin za Kosovo, Zemaj je rekao da su kao Parlamentarna grupa otvoreni za svaku vrstu saradnje koja doprinosi ovom procesu.

Neophodnost razgovora o neliberalizaciji viza je takođe istakao poslanik Elmi Reçica, u svojstvu predstavnika stavova Parlamentarne grupe PDK-a.

Narodni poslanik Reçica je dodatne smernice za liberalizaciju viznog režima nazvao neprihvatljivim, jer je, prema njegovim rečima, Kosovo već 2018. godine ispunilo potrebne kriterijume. Ali, imajući u vidu kontekstualne faktore, pozvao je Vladu i poslanike da budu aktivniji u ubrzavanju rada u ovom pravcu, uzimajući u obzir primedbe i preporuke iz poslednjeg izveštaja Evropskog parlamenta, za naredne korake koje treba preduzeti ka liberalizaciji. Stoga je poslanik Reçica istakao punu podršku PDK da prati procese u vezi sa evropskom agendom i liberalizacijom viznog režima.

Stav Parlamentarne grupe AAK-a u vezi sa neliberalizacijom viza izneo je poslanik Pal Lekaj, koji je istakao da jedna od najvećih težnji nakon oslobođenja zemlje i dalje ostaje integracija Kosova u EU. Poslanik Lekaj je rekao da je kontinuirano odlaganje konačne odluke o liberalizaciji viznog režima doprinelo očajanju građana, čime se povećava frustracija prema političkoj klasi i slabi njihovo poverenje u pristup EU Kosovu.

O ovoj temi obratilo se više poslanika, a na kraju je predlagač Tahiri zatražio da se rezolucija stavi na glasanje kao aktuelni nacrt usaglašen među parlamentarnim  grupama, čime se, prema njegovim rečima, jača Kosovo.

Tako je Skupština Republike Kosovo sa 65 glasova za usvojila rezoluciju u vezi liberalizacije viza za državljane zemlje.

Nakon toga, sednica je nastavljena glasanjem o Nacrtu rezolucije za adresiranje povećanja cena. Ali u nedostatku kvoruma, nije bilo donošenja odluke o ovom aspektu.

Zatim je godišnji izveštaj Agencije za informisanje i privatnost za 2021. godinu predstavio poslanik Enver Dugolli, član Komisije za pitanja bezbednosti i odbrane, ističući da je izveštaj sveobuhvatan, stvaran i objektivan, te da kao takav ispunjava standarde i definisane kriterijume.

Ali ni za ovaj izveštaj nije bilo kvoruma za odlučivanje.
Dalje, godišnji izveštaj Javnog preduzeća Operatora sistema, prenosa i tržišta - KOSTT A.d. za 2021. godinu, umesto poslanika Ferat Shala, predstavio ga je i objasnio zamenica predsednika Komisije za ekonomiju, industriju, preduzetništvo i trgovinu, Jeta Statovci.

Ovaj izveštaj, kako je naveo predsednik Komisije za budžet, rad i transfere Armend Muja, ispunjava dužnosti i obaveze koje proizilaze iz zakona o upravljanju javnim finansijama, te je poslanik Muja preporučio da se kao takav usvoji.

Izveštaj, koji se smatra dobro pripremljenim, naišao je na podršku PG LVV, čije je stavove izneo poslanik Driton Hyseni. Dok se iz PG PDK-a, izjasnio poslanik Mergim Lushtaku, koji je naglasio da nakon primedbi koje su videli, Parlamentarna grupa koju on predstavlja neće učestvovati u glasanju.

Ali kada je odlučeno da se glasa, ni po ovom pitanju nije bilo kvoruma za odlučivanje.

U međuvremenu, po ovlašćenju ministra Liburn Aliu, ministar Faton Peci predstavio je Predlog Odluke Vlade Republike Kosovo br. 12/84, od 22. juna 2022. godine za izradu Prostornog plana Kosova. Ministar Peci je rekao da će ovaj plan uzeti u obzir sva trenutna dešavanja i da će stvoriti prostor za uključivanje svih sektorskih zahteva, minimizirajući konflikte i povećavajući sinergiju između vladinih sektora, opština i svih drugih aktera koji se moraju uzeti kao osnova.

Stav Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj iznela je i obrazložila poslanica Jetmire Vrenezi, koja je preporučila njegovo usvajanje, jer, kako je ocenila, ispunjava uslove da bude usvojen.

Poslanica Vrenezi je takođe iznela stav PG LVV, ističući da će ga oni podržati, jer će, prema njenim rečima, izrada prostornog plana obuhvatiti celu površinu Kosova i kao takva će analizirati postojeće stanje i definisati strategije budućeg razvoja prostora.

Stav PG PDK iznela je poslanica Eliza Hoxha, napomenuvši da je izrada prostornog plana veoma važna i da zahteva široku debatu sa resornim ministarstvom, pošto takav plan, kako je istakla Hoxha, kanališe i usmerava politiku za održivi razvoj sa globalnog nivoa na nivo države Kosovo i lokalne politike.

Ali, u nedostatku kvoruma, nije bilo odlučivanja ni o Predlogu Odluke Vlade Republike Kosovo br. 12/84, od 22. juna 2022. godine za izradu Prostornog plana Kosova.

U toku radova, ministar Faton Peci je umesto ministra Liburn Aliu predstavio Predlog Odluke Vlade Republike Kosovo br. 13/84, od 22. juna 2022. godine za izradu Prostornog plana Nacionalnog parka „Sharri“. Ministar Peci je rekao da će se ovim dokumentom uspostaviti poseban režim u pogledu njegovog upravljanja, organizacije i razvoja, korišćenja i zaštite posebnih ekonomskih i poljoprivrednih vrednosti i karakteristika, kao i kulturnog i prirodnog nasleđa za teritoriju Nacionalnog parka „Sharri“.

Stav Komisije za životnu sredinu, hranu, poljoprivredu, planiranje i razvoj, povodom ovog predloga odluke, iznela je poslanica Jetmire Vrenezi, koja je zatražila podršku svih parlamentarnih grupa. Ali u nedostatku kvoruma, rasprava i glasanje su odloženi za jednu od narednih plenarnih sednica.

Isto tako, ministar Hekuran Murati, umesto ministarke Arberie Nagavci, izneo je Vladin predlog za ratifikaciju dr. Maje Martinović kao međunarodni član Državnog saveta za kvalitet Kosovske agencije za akreditaciju. Ministar Murati je predstavio Martinovićevu biografiju i dostignuća, posebno u oblasti obrazovanja, tražeći da poslanici daju saglasnost na predlog.

Ovu odluku Vlade razmotrila je i Komisija za obrazovanje, nauku, tehnologiju, inovacije, kulturu, omladinu i sport, čije je stavove izneo predsednik ove komisije Ardian Gola. Odluku je podržala i PG PDK, jer će njome biti operacionalizovan Državni savet za kvalitet Kosovske agencije za akreditaciju, kao što je potencirala i poslanica Eliza Hoxha.

Međutim, glasanje o ovoj tački, u nedostatku kvoruma, kako je najavio predsednik Konjufca, odloženo je za narednu sednicu koja će biti održana sutra sa početkom u 9.30.