Skupština Republike Kosova

Sa sastanka Komisije za spoljne poslove sa delegacijom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva 

02.12.2022

Komisija za spoljne poslove i dijasporu, pod predsedavanjem predsednika Haki Abazi, primila je danas delegaciju Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. 

Na početku sastanka, predsednik komisije Abazi je, nakon zahvalnosti predstavnicima parlamenta Engleske na poseti, istakao prijateljske odnose dve zemlje, i izrazio uverenje da će oni nastaviti i još više pojačati te odnose u budućnosti. 

Predsednik Abazi, izrazio je poseban značaj i zahvalnost gostima i zemlji koju predstavljaju, takođe je pokazao posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva za oslobođenje zemlje, kao i pomoć pruženu u fazi formiranja države Kosova. 

Govoreći o prioritetu spoljne politike, predsednik Abazi je istakao članstvo Kosova u Savetu Evrope i NATO-u, kao i u drugim međunarodnim organizacijama, kao što su: UNESKO i INTERPOL. 

Kako bi bili još uspešniji u integracionim naporima naše zemlje, Abazi, kao i potpredsednik Komisije Xhavit Haliti, zatražili su da se podrška i saradnja sa Ujedinjenim Kraljevstvom još više prodube, posebno u oblasti privrede, trgovine i turizma. 

Predstavnik delegacije parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Mathew Offord je u međuvremenu, nakon zahvalnosti domaćinima na poseti, obećao da će njihov glas uvek biti u prilog pitanju i težnjama Kosova. 

Na kraju sastanka, sagovornici su ocenili da je razmena iskustava između dva parlamenta dobrodošla, i obavezali se da će ovu saradnju dalje produbljivati i proširivati u svim oblastima.