Kuvendi i Republikës së Kosovës

Të premten dhe të shtunën mbahet Konferenca Rajonale "Parlamentarizmi dhe Rezoluta 1325: Perspektivat nga Ballkani Perëndimor"  

22.02.2024

Të premten dhe të shtunën, përkatësisht më 23 dhe 24 shkurt 2024, në Kuvendin e Republikës së Kosovës mbahet Konferenca Rajonale "Parlamentarizmi dhe Rezoluta 1325: Perspektivat nga Ballkani Perëndimor".

 

Koha: 10:00

 

Vendi: Salla 506, Kuvendi i Kosovës


Konferenca është organizuar nga Grupi i Grave Deputete të Kuvendit të Republikës së Kosovës, përmes fascilitimit të Institutit Kombëtar Demokratik (NDI), nëpërmjet përkrahjes së Agjencisë së SHBA-së për Zhvillim Ndërkombëtar (USAID) në Kosovë, Agjencisë Zvicerane për Zhvillim dhe Bashkëpunim (SDC) në Kosovë, si dhe Ambasadës Kanadeze në Kroaci dhe Kosovë.

Kjo konferencë synon të promovojë zbatimin e Rezolutës 1325 të Organizatës së Kombeve të Bashkuara, duke adresuar rolin e rëndësishëm të Kuvendit në zbatimin, monitorimin dhe promovimin e Agjendës së Grave, si dhe rolin e Grupit të Grave Deputete në këtë proces.

 

 

Agjenda

 

23 shkurt 2024

 

09:30            Fotografi e përbashkët para Kuvendit të Republikës së Kosovës (Pjesëmarrësit duhet të jenë gati për fotografi në orën 09:25)

 

10:00-10:30 Ceremonia hapëse

Mirëseardhje dhe prezantim hyrës:

 • Eliza Hoxha, deputete, Anëtare e Bordit të Grupit të Grave Deputete, Republika e  Kosovës
 • Glauk Konjufca, Kryetar i Kuvendit të Republikës së Kosovës

Adresim special: 

 • Vjosa Osmani, Presidente e Republikës së Kosovës

Fjalë e rastit e organizatorëve: 

 • Tinka Kurti, deputete/ Kryetare e Grupit të Grave Deputete, Kuvendi i Republikës  së Kosovës
 • Jessica Blitt, Ambasadore e Kanadasë në Kroaci dhe Kosovë
 • Nancy Soderberg, Drejtoreshë e Institutit Kombëtar Demokratik (NDI), Republika e Kosovës

 10:30-10:40 Fjalim kryesor

 • Etilda Gjonaj, Raportuese e Përgjithshme në Këshillin e Evropës për Dhunën ndaj Grave, Deputete, Republika e Shqipërisë

 10:40-12:10 Diskutime në panel: “Roli i parlamentit dhe agjenda GPS”, moderuar nga Fatmire Kollçaku, deputete, anëtare e Grupit të Grave Deputete

 • Daniela Koleva, deputete, Republika e Maqedonisë së Veriut
 • Ariana Musliu Shoshi, deputete, Republika e Kosovës
 • Shqipe Selimi, deputete, Republika e Kosovës
 • Time Kadrijaj, deputete, Republika e Kosovës
 • Senida Mesi, Zëvendëskryeministre (2017-2019), Republika e Shqipërisë

 12:25-12:35 Fjalim kryesor

 • Albulena Haxhiu, Ministre e Drejtësisë, Republika e Kosovës 

12:35-14:00 Diskutim në panel “Sfidat dhe zbatimi i Rezolutës 1325 me fokus te dhuna mbi bazë gjinore”, moderuar nga Albana Bytyqi, deputete/ Anëtare e Grupit të Grave Deputete

 • Lolita Ristova, deputete, Republika e Maqedonisë së Veriut
 • Merita Bakiu, deputete, Republika e Shqipërisë
 • Igballe Rogova, Drejtoreshë Ekzekutive e Rrjetit të Grave të Kosovës, Republika e Kosovës
 • Dr. Alenka Verbole, profesoreshë, Republika e Sllovenisë
 • Dr. Kalliopi Chainoglou, profesoreshë, Republika Helene 

15:15-16:30 Prezantimi i hulumtimit për GPS në rajon dhe Kosovë

 • Jeta Krasniqi - eksperte, përcjellë nga një sesion pyetjesh dhe përgjigjesh me audiencën
 • Nën moderimin dhe komentimin e Ushtruese e detyrës së Drejtoreshës Ekzekutive të Agjencisë për Barazi Gjinore, Edi Gusia dhe Drejtoreshës së Zyres së UN Women në Kosovë, Vlora Nushi 

16:30-18:00 Diskutime në panel “Bashkëjetesa dhe toleranca” moderuar nga Valentina Bunjaku,  Deputete/ Anëtare e Bordit të Grupit të Grave Deputete

 • Ardita Sinani, Ish-Kryetare e Komunës së Preshevës, Republika e Serbisë
 • Sofija Todorovic, Drejtoreshë e Programit të YIHR-së, Republika e Serbisë
 • Isak Skenderi, Drejtor Ekzekutiv i organizatës “Zëri i Romëve, Ashkalive dhe Egjiptianëve”, Republika e Kosovës
 • Duda Balje, Kryetare e  Komisioni për të drejta e Njeriut barazi Gjinore për persona të Pagjetur ,Viktima e Dhunës Seksuale të Luftës dhe Petisione.

  

 

24 shkurt 2024

 

10:00-11:30 Tryezë e rrumbullakët "Zbatimi i Rezolutës 1325 në nivelin lokal”, moderuar nga Eliza Hoxha, anëtare e Grupit të Grave Deputete në Kuvendin e Republikës së Kosovës.

 • Majlinda Bufi, Kryebashkiake e Bashkisë së Roskovecit, Republika e Shqipërisë
 • Katarina Adjancic, Zëvendës-Kryetare e Komunës së Mitrovicës së Veriut, Republika e Kosovës
 • Teuta Arifi, Ish-Kryetare e Komunës së Tetovës, Republika e Maqedonisë së Veriut.

 11:30-12:00 Përmbyllja e konferencës

 • Përmbledhje e diskutimit dhe rekomandimeve gjatë konferencës nga Eliza Hoxha, deputete/ Anëtare e Bordit të Grupit të Grave Deputete, Republika e Kosovës
 • Fjalim përmbyllës nga Nënkryetari i Kuvendit të Republikës së Kosovës