Skupština Republike Kosova

Sednica komisije za evropsku integraciju

22.10.2020

Komisija za evropske integracije, kojom je predsedavao Ismet Beqiri, predsednik, održala je danas sednicu na kojoj je izveštavala Meliza Haradinaj - Stublla, ministarka inostranih poslova. Na početku sednice, predsednik komisije Beqiri, nakon što se zahvalio ministarki na spremnosti da podnese izveštaj, kao i kontinuiranoj saradnji misterije sa komisijom, takođe je najavio da je današnji sastanak u okviru aktivnosti i plana rad komisije. Ministarka Haradinaj - Stublla u međuvremenu je predstavila članovima komisije dostignuća i izazove ministarstva, napominjući da među primarnim obavezama i dalje ostaje liberalizacija viznog režima. S tim u vezi, rekla je da većina zemalja EU procenjuje ispunjavanje kriterijuma koje su postavile i to je povezano s ovim pitanjem, ali rekla je, skeptično u tom pogledu ostaje stanje Holandija, i Francuska. Nakon njenog izveštaja, ministarka je govorila o obavezama i konkretnom pristupu zemljama koje još uvek nerado podržavaju liberalizaciju viznog režima. 

Što se tiče integracije Kosova u međunarodne mehanizme  i EU, ministarka je rekla da većina država članica podržava potpunu integraciju zapadnog Balkana u EU i sve njegove mehanizme. Govorila je i o sporazumu potpisanom u Vašingtonu, koji je ocenila vrlo važnim, dok je s posebnim naglaskom govorila o važnosti priznanja kosovske državnosti od strane Izraela. Ovom prilikom, ministarka Haradinaj-Stublla, članovima komisije najavila je da će u bliskoj budućnosti boraviti u službenom posetu Izraelu, u međuvremenu je rekla, nakon potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, svakodnevno je imalo dešavanja u trokutu SAD-a, Izraela i Kosova.

Nakon toga, članovi komisije pokrenuli su niz pitanja i postavili brojna pitanja vezana za proces integracije, za koja su dobili odgovore od ministrke. 
Na kraju ovog sastanka, komisija je podržala i Nacionalni program za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (NPPSSP) 2020.-2024., kao i plan rada Komisije za 2020. godinu.