Skupština Republike Kosova

Sa sednice Skupštine

09.07.2020

Skupština Republike Kosovo, pod vodstvom dr. Vjosa Osmani, predsednica, održala je redovnu plenarnu sednicu, gde je prosledila tačke dnevnog reda predviđenih za ovu sednicu.  

Prvenstveno, poslanici su uputili različita pitanja u tački o izjavama van dnevnog reda, dok njihova pitanja su bila uglavnom orijentisana na upravljanju Pandemije COVID-19, gde je odgovorio Premijer Abdullah Hoti i dva člana vladinog kabineta, ministar zdravstva Armend Zemaj i ministr obrazovanja, nauke i tehnologije Ramë Lahaj. 

Sednica je nastavila sa radove uz predlog predsednice Osmani za dopunu dnevnog reda sa dve dodatne tačke predložene od nje, predlog Rezolucija u vezi sa razrešenjem članova vlade koji ne poštuju jedinstveni karakter Republike Kosovo  kao i zakonodavna inicijativa  za sprečavanje i borbu protiv Pandemije COVID-19. 

Isto tako, jedan predlog za dnevni red je došao i od poslanice Mirlinda Sopi, koja je predložila da tačka dnevnog reda bude i razmatranje Nacrt Rezolucije za političko ujedinjenje u zaštititi vrednosti naroda Kosova. 

Dva prva predloga nisu postigla postati tačke dnevnog reda, jer nisu dobile dovoljan broj glasova, dok treći predlog sa 82 glasa za, prešao je za razmatranje od strane parlamentarnih grupa. 

Poslanica Sopi, kao predlagač ove rezolucije, naglašivši bitnost usvajanja iste, pozvala je poslanike da je podrže. 

Tako, parlamentarna grupa LDK, praćena od AAK, izjavila je svoj pro stav za usvajanje ove rezolucije koja po njima, štiti nacionalne interese. 

Isto tako, parlamentarna grupa PDK dala je svoju podršku za rezoluciju u pitanju, gde je procenila da zahtevanje ujedinjenja o pitanjima koja prevazilaze politički interes na Kosovo,  a koja se nadovezuju sa pitanjima od državne i nacionalne bitnosti, uvek moraju biti gledana kao pitanja s prioritetom. 

Sa druge strane  od parlamentarne grupe LVV, donošenje ove rezolucije pred Skupštinom se procenilo kao ironično, jer, po njima, bili su nekoliko poslanika 
Skupštine Kosova koji su sami 2015. Godine podržali specijalni sud, znajući da je srpska država vršila etničko čišćenje. 

Ali, po njima, podržaće rezoluciju samo ako njen predlagač se složi da se naprave sadržajne promene u istoj. 

Nakon iscrpljene debate, rezolucija je data na glasanje i sa 61 glas za, dobila je poverenje Skupštine Prištine. 

Tokom ove plenarne  sednice, predsednica Skupštine, predsednica Skupštine obavestila je prisutne i o raspadu parlamentarne NISMA, nakon što je poslanik Haxhi Shala postao deo parlamentarne grupe AAK. 

Sednica je nastavljena sledećom tačkom dnevnog reda, na kojoj je predsednik Komisije za budžet i transfere Hekuran Murati pročitao izveštaj komisije kojom predsedava, a tiče se preporuke za izbor kandidata za neizvršnog člana Odbora Centralne banke Kosova.. 

Nakon pregleda predloga komisije, komisija je većinom glasova odlučila da preporuči Skupštini listu šest potencijalnih kandidata za ovu poziciju (jedan od njih je dobrovoljno podneo ostavku), ostavljajući tako prostor Skupštini da odabere jednog od pet kandidata, izbor koji će nakon toga biti upućen predsedniku zemlje na imenovanje.

Čak i nakon dva kruga tajnog glasanja, nijedan od kandidata nije uspeo dobiti dovoljno glasova da bude izabran na tu funkciju. Shodno tome, predsednica Skupštine je zaključio da je postupak regrutovanja treba vratiti na nulu.

Sednica je prekinula radove za večeras, s najavom za nastavak sutra u 11:00, s preostalim tačkama, uključujući i prvo čitanje Nacrta zakona br. 07 / L-014 o dopuni i izmjeni Zakona br. 07/L- 001 o budžetskoj podeli budžeta Republike Kosovo za 2020. godinu, kao dodatna tačka.