Skupština Republike Kosova

Sa sednice Predsedništva skupštine

24.03.2020

Na današnjoj sednici predvođena od strane predsednice skupštine Vjosa Osmani, Predsedništvo skupštine je odlučilo da, na osnovu zahteva 44. poslanika, skupština održi plenarnu sednicu sutra u 11.00 časova, kako bi razmotrili mociju nepoverenja Vlade Republike Kosovo, predložene od strane Parlamentarne grupe DSK-a.

 

Ovoj odluci je prethodila široka debata između članova Predsedništva koji su ujedno i predsednici parlamentarnih grupa, o uslovima koje ima Skupština Kosova za održavanje takve sednice, pod okolnostima preduzetih mera za sprečavanje proširivanja virusa COVID-19.

 

Predsednica skupštine, Vjosa Osmani, predstavila je preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravstvo Kosova (IKSHPK), na osnovu kojih, između ostalog, se preporučuje držanje razdaljine najmanje dva metara između osoba.

 

Ona je ocenila da na osnovu ovih merenja, sala za plenarne sednice skupštine, u svojoj celini, ne ispunjuje u celosti te uslove, stoga je izrazila svoj stav protiv održavanja takve sednice pod ovim okolnostima.

 

Potpredsednici i predstavnici parlamentarnih grupa u opoziciji i iz grupe DSK-a, ocenili su da je zahtev 44. poslanika za sednicu je ustavan, stoga, prema njima, sednica se treba održati najkasnije sutradan.

 

Dok, vezano za preporuke IKSHPK-a, oni su predložili korišćenje cele prostorije plenarne sale od strane poslanika, uključujući i lože, kako bi na taj način povećali razdaljinu.

 

U međuvremenu, zahtev predsednika PG Samoopredeljenje, Rexhep Selimi, bio je da se za poslanike ove grupe obezbedi razdaljina od dva metara, u skladu sa preporukama IKSHPK-a.

 

Nakon diskusija i na osnovu ovih preporuka, sa četiri glasova za i dva protiv, Predsedništvo je odlučilo da se plenarna sednica održi u sredu, prema zahtevu 44. poslanika.