Skupština Republike Kosova

Sa sednice Komisije za nadzor javnih finansija

22.10.2020

Na sednici Komisije za nadzor javnih finansija, kojom je predsedavao Bedri Hamza, razmatran je godišnji Izveštaj revizije za 2019. godinu, gde je pred Komisijom izveštavala ministarka finansija Hikmete Bajrami i generalni revizor Besnik Osmani.

Pre početka razmatranja ovoga izveštaja  ministarka Hykmete Bajrami dala je objašnjenja u vezi sa krađom dva miliona evra u ovom ministarstvu, ona je rekla da se sve ovo dogodilo falsifikovanjem, dodajući da već́ postoje svi tragovi ovog ekonomskog i kibernetičkog kriminala.  

U vezi s transakcijom, pojasnila je da nije potreban ni njen potpis ni potpis direktora trezora i ponovila da se to dogodilo falsifikovanjem. Dok,  je pojasnila  da su obavestili pravosudne organe, uključujući policiju, tužilaštvo, finansijsku obaveštajnu jedinicu, KIA i departman za kibernetički kriminal.  

Zatim je govorila o izveštaju, objašnjavajući da izveštaj ima ne modificirano  mišljenje, ističući pitanje, uveravajući Komisiju da će biti u potpunosti posvećena sprovođenju preporuka, dok je zatim govorila o Akcionom planu za sprovođenje preporuka.

Nakon toga, dao je detaljan objašnjenja  generalni revizor Besnik Osmani, takođe odgovarajući na brojna pitanja koja su pokrenuli članovi Komisije.
 
Nakon opsežne diskusije članova Komisije, izveštaj je podržan i procesira se na plenarnu sednicu sa nekim preporukama.