Skupština Republike Kosova

Sa sednice komisije za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije

22.09.2020

Danas komisija za ekonomiju, zapošljavanje, trgovinu, industriju, preduzetništvo i strateške investicije, uz vodstvo potpredsednice Doruntina Maloku - Kastrati, održala je prvu sednicu jesenjeg zasedanja, gde su obradili tačke dnevnog reda.

Na početku ove sednice, poslanici su usvojili izveštaj rada komisije za prolećno zasedanje 2020.

Pošto tokom plenarne sednice niti jedan od potencijalnih kandidata da se izabere kao „Predsednik tela za razmatranje Regulatornog autoriteta za usluge vode“ nije dobio dovoljno glasova, članovi komisije su se složili da se nastavi sa ponovnim objavljivanje, konkursa za istu poziciju.

Na ovoj sednici takođe diskutovalo se i o formiranju radne grupe za ispunjenje odbora JP KOSTT, i predloženo je da deo izbornog panela za regrutovanje kandidata budu članovi komisije koji žele da učestvuju od početka do kraja ovog procesa.   

Ovom prilikom potpredsednica Maloku pozvala je članove komisije da na osnovu sporazuma o razumevanju tokom fazama regrutovanja mogu biti prisutni i predstavnici britanske kompanije koji nadgledaju tok izbora kandidata. 

Pošto se ne zna koje su specifične odgovornosti ove kompanije u ovom procesu, odlučeno je prvenstveno da im se prosledi pismo, zahtevajući detalje o njihovom angažovanju u fazi regrutovanja i ako je potrebno onda da se isti pozovu na jedan konsultativni sastanak.  
Poseban prostor tokom diskusije pridan je i razmatranju godišnjeg izveštaja regulatornog autoriteta za elektronske i poštanske komunikacije – RAEPK, za 2019. Godinu, gde za izveštavanje pred članovima komisije je bio njegov izvršni odbor. 

Nalazi izveštaja RAEPK otkrili su se od strane Shqiprim Pula, član odbora, koji je naveo nekoliko od dostignuća ovog autoriteta. Među ostalom naveo je aktivno učešće u brojnim sastancima koji utiču u unapređenju rada koje vrše, članstvo u međunarodnim organizacijama, ostvarivanju nekoliko uredbi i odluka koje se direktno nadovezuju da elektronskim uslugama, kao i donošenje jednog niza kaznenih mera nad operatorima koji nisu poštovali iste.  

Među ključnim dostignućima, naveo je pozitivnu procenu koju su dobili od strane revizora za rad autoriteta za 2019. godinu, kao i ispunjenje državnog koda +383, koji prema njemu, zastoji u primeni od strane operatora VALA, dok operator IPKO je primenu izvršio redovno. 

G. Pula naveo i nekoliko izazova sa kojima se suočava RAEPK kao i nedostatak stručnog osoblja je naveo kao ključnu problematiku. Zato, on zajedno sa ostalim članovima odbora, zahtevali su podršku poslanika da dalje stručno ojačaju ovo telo, čiji uticaj je od bitnosti u našoj zemlji. 

Vezano za funkcionalnost RAEPK, članovi komisije postavili su niz pitanja, a naglasak je dat uglavnom kod procesa prodaje operatora IPKO, gde članovi RAEPK su naveli da su imali fizičke sastanke za predstavnicima Telekoma Slovenije, gde se navelo da se niti jedna finalna odluka u ovom smeru neće doneti bez nadgledanja i odobrenja RAEPK-a.   

Ovim e naglasio da tržište za ponude od strane kupaca biće slobodno, ali uvek se mora imati u obzir da u finalnoj odluci kupovine, niti u jednom slučaju ne ugrozi nacionalna bezbednost i interes. 

U nedostatku kvoruma, izveštaj RAEPK-a za 2019. Godinu nije se dao na glasanje, a očekuje se desiti na sledećim sednicama ove komisije.