Skupština Republike Kosova

Sa radova vanredne sednice Skupštine

03.06.2020

Sa 61 glasa za, izabrana je nova Vlada Republike Kosova, na čelu sa premijerom Avdullah Hoti

 

Danas je Skupština Republike Kosova na zahtev 61 poslanika, održala vanrednu sednicu sa jedinom tačkom dnevnog reda, izbor Vlade Republike Kosova. 

Sa 61 glasa za, 24 protiv i 1 uzdržan, Skupština je novoj Vladi dala poverenje na čelu sa premijerom Avdullah Hoti.

Kujtim Shala potpredsednik Skupštine, ovlašćen je da predsedava sednicom od strane  predsednice Skupštine , dr. Vjosa Osmani, koji je dao reč predsedniku PG Arben Gashi, koji je u početku predložio minut ćutanja za dva rudara koji su juče izgubili živote u rudniku Kišnica.

Nakon toga, kandidat kojeg je za premijera predložila koalicija LDK-NISMA-AKK-Srpska lista, Avdullah Hoti, predstavio je pred poslanicima ekspoze vladinog programa, naglašavajući prioritete koje će vlada imati.

Zahvaljujući se svim ključnim akterima  u borbi protiv globalne pandemije Covid-19, Hoti je izrazio saučešće porodicama žrtava pandemije i naglasio da će to biti jedno od glavnih pitanja kojima će se vlada baviti. 

Vraćajući se tački dnevnog reda, Hoti se zahvalio svima koji su ukazali poverenje za formiranje Vlade Kosova i to smatram aktom visoke političke svesti. Prema njegovim rečima, nova vlada dobiće jačinu koja proizilazi iz Ustava Kosova, štiteći suverenitet i integritet građana, kao jedinice koje su nerazdvojene i neotuđive.

Borba protiv pandemije Covid-19 I oporavak ekonomije  nakon ove pandemije  predstavljeni su dva neposredna prioriteta institucije koja će upravljati zemljom, ali bez zanemarivanja drugih prioriteta kao što su dalje jačanje države, borba protiv negativnih pojava, ekonomski razvoj, povećanje zaposlenosti ne dozvoljavanje razmene teritorija , rad ka evropskim integracijama, stvaranje atmosfere saradnje, poštovanje međunarodnih sporazuma itd. 

Takođe je predstavio ciljeve svoje vlade za dalje unapređenje  u oblasti zdravstva, obrazovanja, ekonomije, bezbednosti i drugih oblasti koji utiču na život građana. Hoti je takođe rekao da će biti otvoreni za saradnju sa lokalnim i stranim nevladinim organizacijama, privrednim udruženjima, civilnim društvom uopšte , kao I medijama, koji će prema njegovi  rečima igrati korektivnu ulogu u budućem upravljanju.

Hoti je takođe naglasio da će u njegovoj vladi vitalni interes biti dijalog sa Srbijom  i postizanje sporazuma između dve države, u skladu sa Ustavom. 

Na kraju govora kandidat za premijera iz koalicije LDK-AAK-NISMA-Srpska lista i ostale manjine predstavio je vladin kabinet, u sledećem sastavu: 

Avdullah Hoti - Premijer 
Besnik Tahiri - prvi zamenik premijera 
Driton Selmanaj – Zamenik premijera; 
Albulena Balaj – zamenik premijera 
Goran Rakić – zamenik premijera i ministar lokalne uprave 
Hykmete Bajrami – ministar finansije; 
Anton Quni – ministar odbrane; 
Vlora Dumoshi – ministar kulture, omladine i sporta; 
Agim Veliu – ministar unutrašnjih poslova; 
Arban Abrashi – ministar infrastrukture 
Armend Zemaj – ministar zdravstva; 
Besian Mustafa – ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja  
Meliza Haradinaj – ministar spoljnih poslova I dijaspore 
Selim Selimi – ministar pravde, 
Blerim Kuçi – ministar ekonomije I životne sredine 
Ramë Lika – ministar za obrazovanje I nauku 
Skender Reçica – ministar rada i socijalnog zaštite 
Vesel Krasniqi – ministar za trgovinu I industriju 
Dalibor Jevtić – ministar za povratak i zajednice 
Enis Kervan – ministar regionalnog razvoja.

Sednica je nastavljena  govorima parlamentarnih grupa, koji su izneli svoje stavove u vezi sa formiranjem ove vlade.

Predsednik PG Samoopredeljenja Rexhep Selimi, sazivanje ove sednice smatram pokušajem nepoštovanja volje građana Kosova, a pozvao se na odluku Ustavnog suda i formiranje nove vlade na ovaj način. Prema njegovim rečima, ova vlada ne predstavlja većinu građana Kosova i kao takva je nelegalna, nelegitimna i krši Ustav. 

“Samo privremeni izbori bi bili rešenje, jer bi se tim poštovao red i Ustav”, naglasio je Selimi. 

S druge strane, u ime PG LDK-a, predsednik Arben Gashi, ocenjujući situaciju  kroz koju je Kosovo nedavno prošlo, kao težak politički i ustavni proces, potvrdio  je podršku formiranju nove vlade, pozivajući se na dobro i uspešno upravljanje. 

Naglasio je da neće biti prihvatljivo nikakvo opravdanje  ako ne bude dobrog upravljanja  i pozvao da se saradnja sa svim članovima parlamenta nastavi radi procesiranja dijaloga sa Srbijom.

Iz PG PDK-a, poslanik Kadri Veseli izneo je neke pojedinosti nepravilnog rada prethodne vlade što je po njemu opasno za opstanak Kosovske države.  
Veseli je  Kurtijevu vladu nazvao kao “ politički veoma štetnom, njegovom antiameričkom ideologijom’’ i ujedno je izrazio nepoverenje i prema Hotijevoj vladi, te je izjavio da kao parlamentarna grupa neće ga podržati.

"Nismo sa VV-om. Niti ćemo biti sa LDK-a. Ne postoji i nikada neće biti pregovara sa mnom i PDK-a za vlast", rekao je.

U međuvremenu, Teuta Haxhiu rekla je da će PG AAK-PSD podržati formiranje nove vlade. Prema njenim rečima, smatrajući veoma hitnom potrebu za ekonomskim razvojem, AAK je postala deo ove koalicije u kojoj će zajednički upravljati, vraćajući zemlju na pravom putu. Ukratko je predstavila politike na kojima će raditi kao koalicija i obećala  strogo nadgledanje rada vlade.

Formiranje nove vlade podržalo je i PG Srpske liste. U svom govoru, poslanik Igor Simić izrazio je punu podršku  kandidatu za premijera i predloženom vladinom kabinetu.

Takođe, iz PG NISMA-AKR, Endrit Shala naglasio je podršku ove grupe za sastav nove vlade. 

“Ubeđeni smo da će vladin program  od strane koalicionih partnera biti striktno sproveden”, rekao je između ostalog Shala.

Nakon diskusija, predsedavajući sednice Shala, dao je na glasanje predloženi sastav vlade. 

Od 86 prisutnih poslanika u sali, prilikom ručnog glasanja, njih 61 je glasalo za, 24 su bili protiv, dok je jedan poslanik uzdržan. 

Nakon uspešnog glasanja vlade, izabran je premijer Hoti koji je pročitao tekst polaganja zakletve pred prisutnim poslanicima. 

Završeni su radovi sednice nakon govora zahvalnosti na poverenju poslanika u njega i u vladu koju će voditi.