Skupština Republike Kosova

Predsednik Skupštine Konjufca i ambasadorka Barišić razgovaraju o jačanju prijateljstva između Kosova i Hrvatske

21.01.2020

Predsednik Skupštine Republike Kosova Glauk Konjufca, primio je danas na sastanku ambasadorku Hrvatske u našoj zemlji Danijelu Barišić,  s kojom je razgovarao o razvoju u zemlji i regionu, saradnju između dve prijateljskih država i mogućnosti za njegovo dalje širenje.

 

Konjufca je visoko ocenio političke i diplomatske odnose između Kosova i Hrvatske, smatrajući da još uvek postoji  prostor za unapređenje  i proširenje ove saradnje u raznim oblastima, što bi trebalo iskoristiti u budućnosti.  

 

Čelnik Skupštine, smatra važnim hrvatsko parlamentarno iskustvo, a posebno iskustvo evropskih integracija, koje bi, kako je rekao, mogle poslužiti kao uzor euro-atlantskim integracijama i daljnjem jačanju parlamentarne demokratije.

 

Konjufca je naglasio potrebu da Hrvatska nastavi da podrži Kosovo u međunarodnim institucijama, u kojima naša zemlja teži da se pridruži.

 

Ambasadorka  Hrvatske Barišić, nakon što je čestitala predsedniku Konjufci na novoj funkciji, izrazila je spremnost svoje zemlje da Kosovu pruži iskustvo ka putu integracije, istovremeno garantujući zvaničnu Zagrebačku  podršku Prišini u svim relevantnim međunarodnim mehanizmima.

 

Ona je obavestila predsednika Konjufcu o prioritetima predsedavanja Veća EU iz Hrvatske.

 

“Pod motom ' Snažna Evropa u izazovnom svetu ', Hrvatska će tretirati četiri prioriteta: Evropa u razvoju, Evropa koje povezuje, Evropa koja brani i uticajna Evropa”, rekla je Barišić.

 

Hrvatski diplomata naglasila je da će Hrvatska organizovati samit država članica EU i zapadnog Balkana u Zagrebu, u maju ove godine  i izrazila uverenje da će samit biti podsticaj za nastavak procesa proširenja i evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana.