Skupština Republike Kosova

Predsednica Skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani, virtualno je razgovarala sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu

06.07.2020

Predsednica Skupštine Kosova, dr. Vjosa Osmani održala je virtualni sastanak sa dr. Sergei Koryak, zvaničnikom za veze SZO-e  na Kosovu, kao i sa profesionalnom zvaničnicom Službe hitne pomoći, dr. Isme Humolli.

Na sastanku je diskutovao i o potrebi nastavka zajedničkog razgovora između Kosova i SZO-e  u naporima za uspešno suzbijanje pandemije COVID-19.

Predsednica Osmani je obavestila zvaničnike SZO-e  o zakonskoj inicijativi preduzete u cilju da odluke mera protiv COVID 19 imaju pravnu osnovu i da organi reda imaju mogućnost kažnjavanja prilikom kršenja istih.

Takođe, na sastanku je potencirano povećanje fokusa prema zdravstvenom sistemu, jer pandemija nije završena i  postupci koji kasne mogu izazvati mrežni efekat i posledice mogu biti još veće.

Strane su diskutovale i o značaju primera koje trebaju da daju institucionalni lideri poštujući zaštitne mere za izgradnju nove norme ponašanja u vreme pandemije.