Skupština Republike Kosova

Osmani: Otklonićemo svaku sumnju Francuskoj koju može imati za proces liberalizacije viza

12.02.2020

Institucije Kosova su privržene da preduzmu svaku meru koja će dokazati svetu da naši građani zaslužuju liberalizaciju viza. Borba protiv korupcije je prioritet nad prioritetima novih institucija Kosova.

 

Ovaj stav je danas predstavila predsednica Skupštine Kosovo, dr. Vjosa Osmani ambasadorki Francuske na Kosovo, gđi. Marie-Christine Butel, tokom sastanak razvijenog u Skupštini Kosovo.

 

„Spremni smo preduzeti konkretne mere kako bi smo dobili podršku Francuske za proces liberalizacije viza“, rekla je gđa. Osmani. „Zato, mi ćemo ojačati međusobne kontakte i posete sa predstavnicima institucija Francuske kako bi smo istima predstavili realan prizor delatnosti koje naše institucije preduzimaju kako bi smo ubrzali ovaj proces“, navela je dalje predsednica Skupštine Osmani, naglasivši da je prošlo dosta vremena od kada je Evropska Komisija potvrdila da Kosovo je ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju.

 

Sa ambasadorkom Butel, gđa. Omasni je pričala i o brojim pitanjima bilateralne saradnje. Sagovornice su naglasile dobro funkcionisanje Grupe Prijateljstva Francuska – Kosovo u Parlamentu i Senatu Francuske, a i složile su se da jedna takva grupa prijateljstva će se uspostaviti i u novom Sazivu Skupštine Kosovo.

 

Gospođa Osmani i ambasadorka Butel diskutovale su i o učešću Kosova u Parlamentarnoj Skupštini Frankofonije, u kojoj Kosovo je članica posmatrač. Prema gđi. Osmani, Kosovo cilja da promeni status i da uskoro Skupština bude članica ove organizacije sa potpunim pravima.

 

Ambasadorka Francuske, gđa. Butel, iskazala je zadovoljstvo za izbor gđe. Omani na poziciji predsednice Skupštine Kosovo, prve žene na čelu najviše zastupajuće institucije zemlje i naglasila je privrženost njene zemlje u podršci Kosova u svim političkim procesima.