Skupština Republike Kosova

Osmani: Iskustvo Bugarske, važno za Kosovo u integracionim procesima

12.02.2020

Predsednica Skupštine Republike Kosovo, dr. Vjosa Osmani, danas je primila  ambasadora Bugarske na Kosovu, g. Hristo Gudjev, s kojim su razgovarali o dosadašnjoj  institucionalnoj saradnji Kosova i Bugarske.

 

Ambasador Gudjev, je čestitao gđu Osmani,  povodom izbora za predsednicu Skupštine Kosova,  i  ocenio je kao dodatnu vrednost izbor jedne žene na ćelu najviše predstavničke institucije.

 

Na sastanku je ponovo potvrđena spremnost Bugarske da dalje produbljuje saradnju na nivou lokalnih i centralnih institucija, saradnju u oblastima obrazovanja, kulture, umetnosti i kulturnog nasleđa, kao države sa bogatim kulturnim nasleđem.

 

Bila je ista procena da osim geografske blizine i zajedničkih vrednosti ka zapadnoj orijentaciji, Kosovo i Bugarska imaju mnogo zajedničkih izazova, tako da je značaj takvog partnerstva više nego potreban.

 

Ambasador je pružio podršku Bugarske države za ciljane reforme od strane novih institucija, proces liberalizacije viza za građane Kosova i stvaranje mogućnosti za slobodu kretanja.

 

Parlamentarna saradnja između dve zemlje, sa posebnim naglaskom na pružanju razmene iskustava u procesu evropskih i evroatlanskih integracija.