Skupština Republike Kosovo

Komisija za spoljne poslove i dijasporu

Komisija za spoljne poslove i dijasporu je Funkcionalna komisija. Komisija, u okviru delokruga i odgovornosti, gradi saradnju sa parlamentima drugih država i promoviše članstvo skupštine u regionalnim i međunarodnim parlamentarnim organizacijama, i razmatra sva pitanja koja se tiču dijaspore.

Kalendar aktivnosti komisije

petak, 00.00 22 maj 2020
Sala N303

Sednica komisije

Zapisnik

Prisutni: Time Kadrijaj, Fitore Pacolli, Branislav Nikoliq, Fatmire Kollçaku, Gazmend Gjyshinca, Kujtim Shala, Arben Gashi, Ariana Musliu-Shoshi, Mirlinda Sopi-Krasniqi i Fidan Brina-Jilta. Iz kancelarije Komisije: Minire Hasani i Manush Krasniqi.

Odsutni: Enver Hoxhaj.

Pozvani: Ndue Ukaj, Vildane Latifi, Kuvend; Klarisa Nuredini, Yllka Gashi, RG-DSK; Butrint Berisha PIPS; Salih Hoxha, PG-PS i mediji.

Dnevni red
sreda, 01.00 11 mart 2020
Sala N303

Sednica komisije

Zapisnik

Prisutni: Time Kadrijaj, Fitore Pacolli, Branislav Nikolić, Fatmire Kollçaku, Gazmend Gjyshinca, Kujtim Shala, Arben Gashi, Enver Hoxhaj, Ariana Musliu-Shoshi, Mirlinda Sopi-Krasniqi i Fidan Brina Jilta. Učesnici iz MSPD: Glauk Konjufca, ministar, Ilir Kërqeli i Sabri Kiçmari –savetnici ministra. Iz kancelarije za podršku komisijama: Minire Hasani i Manush Krasniqi.

Odsutni:

Pozvani: Mustafë Hoxha-KDI, Ndue Ukaj-Skupština, Rea Gashi-KCSS, Lirika Agusholli-GLPS i medije.

Dnevni red

Sastav komisije

Minire

Hasani

Koordinatorka

038 200 10 621

044 952 134

Manush

Krasniqi

Administrativni zvanicnik

038 200 10 620

044 605 542

Dokumenti komisije

(Nema dokumenata)

DELOKRUG

Delokrug ove Komisije, obuhvata:

 • u saradnji sa predsednikom i predsedništvom skupštine, gradi saradnju sa parlamentima drugih država i promoviše članstvo skupštine u regionalnim i međunarodnim parlamentarnim organizacijama;
 • praćenje predsednika skupštine na međunarodnim parlamentarnim sastancima;
 • ratifikaciju u bloku ili odvojeno postojećih ugovora, koja Kosovo želi da potpiše;
 • praćenje pregovora predvođenih od strane Vlade za njeno supartnerstvo u novim ugovorima i pokretanje debate za ratifikaciju istih;
 • nadzor sprovođenja zakona o spoljnim poslovima, dijaspori i diplomatskim imunitetima;
 • nadzor akcija vlade u planu spoljne politike i dijaspore;
 • praćenje ministra spoljnih poslova i dijaspore na određenim važnim sastancima;
 • saradnja sa homolognim komisijama parlamenata drugih zemalja;
 • promovisanje parlamentarne diplomatije skupštine;
 • razmatranje nacrta zakona predloženih od strane Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore;
 • razmatranje nacrta budžeta i revidiranje budžeta resornog odgovarajućeg ministarstva i pružanje preporuke Komisiji za budžet, njegovo razmatranje i usvajanje u skupštini, uključujući i amandmane;
 • razmatranje ostalih pitanja, određenih ovim Pravilnikom i pitanja koja se posebnom odlukom skupštine prenose ovoj komisiji.

U vršenju funkcija, Komisija sarađuje sa odgovarajućim resornim ministarstvom, diplomatskom mrežom Kosova i svim ostalim ministarstvima, od kojih može zahtevati konkretne podatke, uključujući tu i direktne izveštaje ministara ili ostalih odgovornih lica, kada se to zahteva od Komisije.