Vesti

Na dan demokratije, Veseli je pozvao za jedinstvo političke scene

Petak, 14.09.2018
Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, danas, je povodom obeležavanja Dana demokratije, rekao je da demokratija čini najbolji model samoupravljanja u političkoj istoriji čovečanstva, budući da je uspela obezbediti samoupravu koja ne povređuje najviše vrednosti osoba i društva - slobodu.

"Mi verujemo ovoj ideji, s toga smo izabrali da postanemo deo savremenog sveta, čiji sinonim su Sjedinjene Američke Države, severno - atlantska alijansa i Evropska Unija", naglasio je Veseli.

On je dodao da demokratija pre nego što će biti ideja, je realna praksa, specifičan način je samoupravljanja i način života u slobodi.

„Upravo ovu dimenziju ponekad čini mi se da ga zaboravljamo. Imamo puno usta demokratije, a s druge strane činimo takve stvari koje se ne korespondiraju sa praktičnim duhom demokratije. Dok ističem to, upravo mislim kod naše političke scene, koja već dugovremena ima ozbiljne poteškoće u prekoračenju štetne stranačke polarizacije", istakao je Veseli.

Čelnik Skupštine je rekao da u demokratiji političke razlike su zakonite, ali kada one ne završavaju se konsenzusom preinače se u opasnosti za demokratski poredak.

„Spomenuo sam ova načela kako bi istakao aktuelan dijalog sa Srbijom. Mi moramo da se dogovorimo i nalazimo zajednički jezik u suočavanju sa izazovima ovog dijaloga", istakao je čelnik Skupštine Veseli, dok je dodao da je duh uzajamne isključivosti je slep put.
„Pokrenute dileme o opasnosti za podelu Kosova nisu održive. Realno, nisu naše dileme, ali su prevare protivnika slobode i naše nezavisnosti. Kosovo je nezavisna i suverena država. Deklaracija nezavisnosti 17. Februara je sveta deklaracija za našeg naroda. S toga, kao takva, je nedodirljiva. Kosovo ima njen teritorijalni integritet, međunarodno priznat. Kosovo ima njen ustav i niko nema mandata da donosi odluke koje su u suprotnosti sa njenim osnovnim načelima", rekao je Veseli.

U obeležavanju dana demokratije, Čelnik Skupštine Veseli danas se sastao sa učenicima raznih kosovskih škola koji su posetili Skupštinu Kosova.

 

Në ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politikeNë ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politikeNë ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politikeNë ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politikeNë ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politikeNë ditën e demokracisë, Veseli bënë thirrje për unitet të skenës politike