Vesti

Veseli u Rimu: Italija podržava liberalizaciju viza

Utorak, 24.07.2018
Predsednik Skupštine Republike Kosova, Kadri Veseli, tokom zvanične posete Italiji, dočekan je danas na posebnom sastanku od strane Predsednice italijanskog Senata Marija Elisabetta Alberti Casellati, kako bi diskutovali o političkoj podršci italijanske države za ukidanje viza za građane Kosova u ovoj godini.

Tokom ovog sastanka, dva homologa su razgovarali o odličnim odnosima koje su zvanični Romi i Priština izgradili međusobno.

Predsednik Skupštine, Veseli, informisao je predsednicu Parlamenta Italije o događajima na Kosovu, fokusirajući se na evropsku agendu kao nacionalni prioritet.

Veseli se zahvalio gđi. Casellati na stalnoj podršci koju je italijanska država pružila i nastavlja da pruža Republici Kosovo u svim pogledima, dok je zahtevao podršku Senata i italijanske države u procesu liberalizacije viza za građane Kosova.

Veseli je istakao da su institucije ove zemlje ispunile sve kriterijume, koji su im postavljeni u ovom procesu, dok je ispunjavanje svih kriterijuma pre nekoliko dana ocenila i Evropska komisija, koja preporučuje brzo ukidanje viza za građane Kosova.

Predsednica Senata Italije Maria Elisabetta Alberti Casellati, naglasila je da će njena zemlja nastaviti da podržava Kosovo, kako u pogledu međudržavnih odnosa, tako i unutar Evropske unije, posebno u sadašnjim procesima koji se odnose na liberalizaciju viza i druge integracione procese.

"Mi u Italiji na vašoj smo strani. Drago nam je da je u ovom pogledu bilo pozitivnih koraka. Pokušaćemo da pozitivno utičemo na zemlje Evropske unije za liberalizaciju viza. Ocenjujemo reforme u pravosudnom sistemu koje su učinjene do sada. Drago mi je da opozicija govori istim jezikom kao pozicija za tako veliki interes kao što je liberalizacija viza", istakla je Casellati.

Sagovornici su se složili da odnosi između dva parlamenta pristupe novoj dinamici na svim nivoima međuparlamentarne saradnje.

Tokom zvanične posete Italiji, čelnik Skupštine Veseli u pratnji je predstavnika parlamentarnih grupa u Skupštini Kosova: Glauk Konjufca (VV), Aida Dërguti (PSD), Ahmet Isufi (AAK), Srđan Mitrović (SL), Haxhi Shala (NISMA) i Albert Kinolli (6+).

 

Veseli në Romë: Italia mbështet liberalizimin e vizaveVeseli në Romë: Italia mbështet liberalizimin e vizaveVeseli në Romë: Italia mbështet liberalizimin e vizaveVeseli në Romë: Italia mbështet liberalizimin e vizave