Vesti

Sa sednice Komisije za poljoprivredu...

Utorak, 10.07.2018
Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, seoski razvoj, životnu sredinu i prostorno planiranje održala je danas redovnu sednicu, koju je predsedavao Daut Haradinaj, predsednik, a na kojoj je pozvan ministar za poljoprivredu Nenad Rikalo, kako bi izveštavao o počinjenoj šteti zbog padavina kiše na Kosovu.

Ministar Rikalo je izjavio da je tokom ovih dana bilo obimnih padavina kiše, koje su počinile veliku štetu, dok o vrednosti realne štete, on je rekao da će se do saznati nakon ocene Ministarske komisije. Rikalo je rekao da će uputiti zahtev Vladi u vezi izdvajanja sredstava iz državne rezervi u cilju pomoći za poljoprivrednike u svim regionima zemlje.

U nastavku, Rikalo je naglasio potrebu rebalansa budžeta, kako bi videli u kojem iznosu bi mogli da se nadoknadi pričinjena šteta.

"Tokom 2018. Godine sve opštine su pretrpele materijalnu štetu zbog padavina i uputile zahteve za naknadu, dok u opštini Orahovac šteta je mnogo veća", rekao je Rikoalo.

U vezi sistema zaštite od grada, Rikalo je rekao da Ministarstvo sarađuje sa Švajcarskom organizacijom, putem koje se trude da uspostave model i na Kosovu.

Članovi Komisije postavljali su niz pitanja i pokrenuli uznemirenje u vezi naknade štete, da li će biti dovoljno fondova, u vezi objavljivanja lista dobitnika subvencija, kašnjenja Ministarstva u vezi zahteva fonda za poljoprivredu i dr.

Ministar Rikalo, zajedno sa predstavnicima ovog Ministarstva, odgovarali na pitanja i uznemirenja poslanika.

 

Nga mbledhja e Komisionit për Bujqësi...