Vesti

Kuvajt podržava Kosovo na njegovom putu razvoja i napretka

Četvrtak, 12.04.2018




Današnja agenda sastanaka u Skupštini, Grupe prijateljstva Kuvajt -Kosovo , je zaključena dočekom grupe od Komisije za spoljne poslove , dijasporu i strateške investicije Skupštine Republike Kosova.

Predsednica Komisije, Vjosa Osmani, koja je predsedavala sastankom istakla je poštovanje prema prijateljstvu koje Kuvajt i Kosovo imaju, čiji je dokaz toplo prijateljstvo koje se odvija između izabranih predstavnika dva naroda .

Ona smatra veoma važnim za Kosovo dosadašnju podršku koju Kuvajt daje Kosovu u raznim oblastima , dok je ocenila potrebnim nastavak ove podrška, sada u novim okolnostima.

Osmani je ocenila da međusobne posete mogu služiti izgradnji odnosa sa parlamentima ostalih islamskih zemalja, koje još nisu priznale Kosovo .

I ostali članovi Komisije , Elmi Reçica, Visar Ymeri, Time Kadriaj, Dukagjin Gorani, Zafir Berisha i Danush Ademi, su istakli da stav Kuvajta prema Kosovu znači mnogo za novu državu, jer je Kosovu potrebna podrška , i za povećanje priznavanja od strane islamskih država, takođe i za ometanje prepreka Srbije da ubedi neke od država da povuču priznavanje. Istaknuto je da Srbija čini napore da da izvuče korist tog dela sveta, u ime federacije koja više ne postoji, .


Od posebnog značaja se smatra i podrška Kuvajta za učlanjivanje Kosova u međunarodne organizacije , kao što su INTERPOL i UNESCO.

Predsedavajući delegacije Kuvajta Waleed Al- Tabtabaie, je istakao da narod Kosova, iako mali, zahvaljujući naporima, postigao je da dobije nezavisnost dobijajući podršku mnogih država sveta.

Izrazio je spremnost njegove države za podršku Kosovu na njegovom putu razvoja i napretka , i istakao je važnim da Kosovo dobije projekte iz fonda Kuvajta za razvoj, ali za to je potrebno prethodno obaviti detaljne studije fizibiliteta.

 

Kuvajti mbështet Kosovën në rrugën e saj të zhvillimit e të përparimitKuvajti mbështet Kosovën në rrugën e saj të zhvillimit e të përparimit