Vesti

Sa plenarne sednice Skupštine

Utorak, 05.12.2017
Današnja sednica Skupštine Republike Kosova kojoj je predsedavao Kadri Veseli, predsednik Skupštine, ( delom je predsedavao potpredsednik Xhavit Haliti), počela je sa razmatranjem prve tačke dnevnog reda : prvo razmatranje N/zakona o budžetu Republike Kosova za 2018 godinu .

Na početku reč je dobio premijer Kosova Ramush Haradinaj koji je u toku svog izlaganja istakao da predloženi N/zakona predstavlja ubrzanu dinamiku u razvoju ekonomije Kosova .

Prema njemu, ekonomija zemlje u 2018 godini će se povećati za 4.6%. U nastavku je istakao da ekonomija korača u pravcu povećanja koje će uticati na otvaranje novih radnih mesta. Haradinaj je istakao da prihodi će biti 1 milijarda i 829 miliona evra.

Minisar finansija, Bedri Hamza, je u toku prezentacije nacrta budžeta za 2018 godinu istakao da u izradi ovog budžeta je bilo konsultacija sa svim stranama interesa. Prema njemu, ovaj budžet je izrađen u koordinaciji sa MMF-om i svim relevantnim akterima. Hamza, je takođe istakao da se ovim N/zakona obezbeđuje finansijskima stabilnost na Kosovu. Naglasio je da će se raditi u pravcu ekonomskog povećanja, podršci privatnog biznisa, povećanju plata u javnom sektoru, finansiranju kapitalnih projekata, povećanju budžeta u opštinama Kosova itd. U nastavku je dodao da više od 490 miliona evra će biti budžet opština za narednu godinu.

Lumir Abdixhiku , predsednik Komisije za budžet i finansije , je istakao da N/zakona o budžetu je razmatran u Komisiji, Predstavio je stav Komisije i istakao da je N/zakona u načelu podržan i Skupštini preporučio usvajanje istog.

Poslanik Visar Ymeri, Pokret VV, istakao je da VV neće podržati budžet za 2018 godinu. Prema Ymeri predviđeni prihodi su povećani i nisu realni, dok se očekuje pokrivanje rashoda od dugova.

Nakon toga, reč je dobio Avdullah Hoti,LDK, i istakao je da prema analizama , aktuelna budžetska struktura degradira i vraća situaciju u 2015. Prema Hoti, ovaj budžet ima najmanje povećanje sa samo 6 % .

Budžet je podržan i obrazložen od parlamentarnih grupa PDK, AAK i NISMA.

Grupa 6 + je istakla da neće izglasate ovaj budžet, jer nije specificirana budžetska podela prema kategorizaciji svake manjinske zajednice .

U toku rasprave poslanica, Albulna Haxhiu, je ocenila da N/zakona neće uticati na poboljšanje sistema pravde , već će degradirati isti. Ovom prilikom je izrazila zabrinutost zbog malog broja tužioca i sudija .

U ime PG LDK , Lumir Abdixhiku, je istakao da ova parlamentarna grupa neće izglasati ovaj N/zakona .

Nakon primedbi i kritika u vezi N/zakona o budžetu za narednu godinu od strane poslanika opozicije, ministar Hamza, je objasnio da sadržajni elementi obrazlažu ovaj nacrt.

Raspravio o godišnjem budžetu svojim primedbama i predlozima doprineli su poslanici: Rasim Selmanaj, Islam Pacolli, Driton Caushi, Mimoza Kusari-Lila, Megjide Mjaku-Topalli, Teuta Haxhiu, Besa Baftiu, Naser Rugova, Nezir Çoçaj, Bilall Sherifi, Rexhep Selimi, Armend Zemaj, Memli Krasniqi, Shkumbin Demalia, Smajl Kurteshi, Besa Gaxherri, Sala Shala-Berisha, Ahmet Isufi, Shqipe Pantina, Mirjeta Kalludra, Hajdar Beqa, Emilija Rexhepi, Liburn Aliu i Vjosa Osmani.

U vezi ovog N/zakona govorio je i ministar pravde Abelard Thiri. On je u toku svog izlaganja istakao da nacrt budžeta predviđa veće budžetsko povećanje u odnosu na prethodni period u sektoru pravde. Tahiri je naglasio da se ovom budžetskom podelom predviđa povećanje broja sudija i tužioca Supskog i Tužilačkog saveta , povećanja profesionalnog osoblja , osoblja za podršku, povećanje broja na 690 radnika itd. Tahiri je pozvao poslanike da podrže ovaj N/zakona .

Nakon debate, na predlog članova parlamentarnih grupa odlučeno je da se sednica prekine i da se ista nastavi sutra u 10:00.

 

Nga seanca plenare e Kuvendit Nga seanca plenare e Kuvendit Nga seanca plenare e Kuvendit Nga seanca plenare e Kuvendit