Vesti

Sa sednice Komisije za spoljne poslove

Utorak, 05.12.2017
Planovi i politike promovisanja dijaspora, kao i delokrug ministarstva u vezi strateških investicija, bila su pitanja o kojima je izveštavao na sednici Komisije za spoljne poslove, dijasporu i strateške investicije, ministar dijaspore i strateških investicija, Dardan Gashi.

Predsednica Komisije, Vjosa Osmani, nakon što se zahvalila ministru Gashi na spremnosti da izveštava, govorila je i o potrebi podrške dijaspori od strane domaćih institucija.

Ministar Gashi je govorio o angažovanju i saradnji sa dijasporom i istakao je: „Naše angažovanje će biti u skladu sa stvaranjem prostora delovanja za dijasporu, kako bi njeni profesionalni potencijali i intelektualni kapaciteti bili na raspolaganja u toku razvoja naše zemlje" .

On je nakon toga istakao da ministarstvo kojim on predsedava je posvećeno da dijaspori stvori prostora za davanje doprinosa u razvoju i ojačavanju naše države. Ovom prilikom, ministar je pomenuo i istorijsku ulogu za slobodu i nezavisnost Kosova.

U nastavku svog izlaganja istakao je da su potpisani sporazumi sa Republikom Albanijom , koji imaju za cilj zajedničko međudržavno angažovanje u promovisanju i napretku mogućnosti razvoja dijaspore.

Što se tiče strateških investicija ministar za dijasporu i strateške investicije , Dardan Gashi, je istakao : U okviru postojećeg zakonskog okvira , postoji značajan mehanizam za privlačenje strateških investitora , posebno onih koji dolaze od naše dijaspore".

Imajući u obzir važne ekonomske potencijale dijaspore, kao i njihovu želju za investiranje na tržište Kosva , mi ćemo stvoriti sve mogućnosti i eliminisaćemo postojeće barijere kako bi strateški investitori naše dijaspore bili aktivni u strateškim investicijama.

U tom kontekstu Ministarstvo za dijasporu je u saradnji sa MTI-om i ostalim institucionalnim mehanizmima , izradilo potencijalne projekte na kojima dijaspora može da investira.

Nakon toga, ministar Gashi je odgovorio na pitanja članova Komisije.

Nga mbledhja e Komisionit për Punë të Jashtme